Bild på en skål med kimchi, fermenterad kinakål med en röd och kryddig marinad som ger en stark och syrlig smak

Kimchi Recept – Så Gör Du Din Egen Koreanska Kimchi Hemma

Kimchi är en av de mest ikoniska koreanska rätterna, känd för sin syrliga, kryddiga och umamirika smak. Denna fermenterade kålrätt är både näringsrik och fylld av smak och passar perfekt som tillbehör eller smakförstärkare i många asiatiska rätter. Här får du lära dig hur du kan göra kimchi hemma, med enkla ingredienser och ett traditionellt fermenteringssätt.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Kimchi?

Kimchi (김치) är en traditionell koreansk rätt som består av fermenterad kål, oftast napa- eller kinakål, som är kryddad med chili, vitlök, ingefära och andra smakrika ingredienser. Under fermenteringen utvecklas en komplex smakprofil som är både syrlig och något söt, tack vare den naturliga processen där goda bakterier förvandlar grönsakerna. Kimchi kan ätas som ett tillbehör, eller användas som en smakhöjare i olika rätter såsom soppor, grytor och risrätter.

När är det Kimchi Säsong(Kimjang)?

Kimchi-säsongen, ofta kallad ”kimjang” i Korea, infaller under senhösten, vanligtvis i november. Det är då temperaturen börjar sjunka, vilket skapar de idealiska förhållandena för att fermentera kimchi långsamt och utveckla en komplex smakprofil. Under kimjang förbereder många hushåll stora mängder kimchi som kan hålla under vintern. Traditionellt samlas familj och vänner för att tillsammans laga kimchi, en viktig kulturell händelse som för samman gemenskap och förbereder inför de kallare månaderna.

Bild på en person som blandar ingredienser av kryddning för fermentering av kimchi i en stor metallskål.
Bild på en person som masserar in en röd kryddpasta i kinakålens blad, där kryddningen täcker varje del.
Bild på en person som håller i en kinakål täckt med kimchi kryddning för fermentering av kimchi.

Vanliga frågor om Kimchi och Att Göra Egen Kimchi

Hur lång tid tar det att göra kimchi?

Det tar ungefär 30 minuter att förbereda ingredienserna och själva kimchin. Efter förberedelsen behöver kimchi vanligtvis fermentera i rumstemperatur i 1-2 dagar innan den flyttas till kylskåpet för att utveckla mer smak. Ju längre fermenteringen varar, desto mer komplex blir smaken, och fermenteringen kan pågå i flera veckor i kylen.

Hur vet jag när kimchin är klar?

Kimchi är redo att ätas efter 1-2 dagars fermentering i rumstemperatur, men smaken kommer att utvecklas ytterligare ju längre den förvaras i kylen. När kimchin har en syrlig och lätt kryddig smak som du gillar, är den klar. Många föredrar att smaka av kimchin dagligen under fermenteringen för att hitta sin idealiska smakbalans.

Vad är gochugaru, och kan jag ersätta det med vanlig chili?

Gochugaru är koreanskt chilipulver som ger kimchi sin karaktäristiska röda färg och kryddighet utan att vara för stark. Det har en mildare och mer rundad smak jämfört med många andra chilipulver. Om du inte har gochugaru kan du ersätta det med en mild chiliflakes, men smaken kommer att bli något annorlunda.

Är kimchi nyttigt?

Ja, kimchi är känt för sina hälsofördelar, särskilt för matsmältningen. Den fermenterade processen skapar probiotika, som är bra för tarmhälsan. Kimchi är också rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör den till en näringsrik del av kosten.

Kan jag göra kimchi utan fisksås för ett vegetariskt alternativ?

Ja, du kan göra kimchi utan fisksås! För ett vegetariskt alternativ kan du använda sojasås eller tamari som ett substitut, eller testa en liten mängd miso för att ge kimchin en umamirik smak utan fisksås. Smaken kommer att bli lite annorlunda, men fortfarande läcker.

Hur länge håller hemlagad kimchi?

Hemlagad kimchi kan hålla i flera månader i kylen. Ju längre den står, desto syrligare och kraftigare blir smaken. Om kimchin börjar lukta eller smaka annorlunda än vanligt, eller om mögel bildas, bör den slängas.

Varför blir min kimchi för syrlig?

Om kimchi fermenteras för länge i rumstemperatur kan den bli väldigt syrlig. För att kontrollera syranivån kan du flytta kimchin till kylskåpet efter 1-2 dagars fermentering. I kylen fermenterar kimchi långsammare, vilket hjälper till att hålla en mildare syrlighet.

Kan jag använda andra grönsaker än kål?

Absolut! Även om napa-kål är vanligast, kan du använda grönsaker som rättika, morötter, gurka eller rädisor för att göra olika typer av kimchi. Varje grönsak ger en unik smak och textur, och många koreanska hem har egna recept med olika grönsaker.

Hur vet jag om min kimchi är säker att äta?

Hemlagad kimchi är säker att äta om den förvaras i rena behållare och hålls under en lagom fermenteringstid i rumstemperatur innan den förvaras i kylen. Om du ser mögel eller om den luktar eller smakar onormalt, är det bäst att slänga kimchin och börja om.

Ingredienser till Kimchi

För att göra kimchi behöver du en blandning av grönsaker, kryddor och fermenteringsvätska. Här är några av de viktigaste ingredienserna och varför de används:

  • Napa- eller kinakål: Huvudingrediensen i de flesta kimchirecept, som ger en mjuk textur och bra fermenteringsyta.
  • Fisksås eller soja: Ger kimchi en djup umamismak och fungerar även som en extra näringskälla för bakterier under fermenteringen.
Bild på en hel kinakål, ljusgrön med tätt packade blad, krispig och vanligtvis använd som basingrediens i kimchi
Bild på en skål med gochugaru, koreanskt chilipulver i en djupt röd färg med en mild hetta.
En bild på sojasås, mörkbrun och aromatisk, perfekt för marinering och smakförstärkning.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Läs mer om Boba Tea här.

Kimchi Recept

Fermenterad Koreansk Kål recept

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: Snacks, FörrättCuisine: KoreanskDifficulty: Enkel
Förberedelse

30

minutes
Kalorier

50

kcal
Fermentering

1-2

Dagar
Tid

2

Dagar

Här är ett traditionellt recept på kimchi som är lätt att följa och ger en rik, autentisk smak.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • 1 st medelstor napa- eller kinakål (ca 1 kg)

  • 2 msk salt

  • 3 dl vatten

  • 1 msk socker

  • 1 dl gochugaru (koreanskt chilipulver)

  • 4 st vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 msk färsk ingefära, riven

  • 2 st salladslökar, skurna i tunna skivor

  • 2 msk fisksås (eller soja för vegetariskt alternativ)

  • 1 st medelstor morot, skuren i tunna strimlor (valfritt)

Köksredskap

Instruktioner

  • Förberedelse av kålen
    Dela kålen på längden och skölj noga. Skär den sedan i 4 cm breda bitar och lägg i en stor skål. Tillsätt salt och massera försiktigt in i kålen. Låt stå i 1–2 timmar tills kålen har släppt lite vätska och blivit mjukare.
  • Skölj och krama ur
    Skölj kålen väl för att få bort överflödigt salt och krama ur så mycket vatten som möjligt. Lägg kålen i en ny skål.
  • Förbered kryddpastan
    Blanda gochugaru, vitlök, ingefära, socker, fisksås (eller soja) och vatten i en liten skål. Rör om tills det blir en tjock, jämn pasta.
  • Blanda allt
    Lägg salladslöken, moroten och kryddpastan i skålen med kålen. Använd händerna för att försiktigt blanda ihop tills alla grönsaker är täckta av kryddpastan.
  • Packa i burk
    Lägg kimchin tätt i en ren glasburk, pressa ned för att få bort luftbubblor och se till att vätskan täcker grönsakerna. Lämna lite utrymme upptill för att undvika spill under fermenteringen.
  • Fermentering
    Låt kimchin stå i rumstemperatur i 1–2 dagar för att påbörja fermenteringen. Efter det, förvara i kylen. Smaken utvecklas med tiden, och kimchin kan hålla i upp till flera månader i kylen.

Anteckningar

Tips för Att Lyckas med Din Kimchi

Längre fermentering: Ju längre du låter kimchin stå, desto mer komplex blir smaken. För en mildare smak, håll den kortare tid.
Använd rena redskap: Fermentering är en känslig process, så använd alltid rena redskap och förvaringsburkar.
Smaka av under fermenteringen: Smaka av kimchin efter en dag eller två för att hitta din favoritstyrka.

Serveringsförslag

Kimchi är mångsidig och kan serveras på flera sätt. Den fungerar utmärkt som tillbehör till ris och nudlar, eller som ingrediens i rätter som kimchifried rice och kimchisoppa. Ett fantastiskt sätt att införa koreanska smaker i dina måltider och boosta med probiotika för en hälsosam mage.

Prova detta traditionella recept och få smak på en bit av Korea!

Men om du känner dig osäker att göra din egen Kimchi kan du även hitta det hos asiatiska livsmedelmutiker och i matbutiker som ICA, Willys, Coop, Drakfrukt, Hemköp och Mathem etc.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen