Boba Tea

Allt om boba tea, den sensationella drycken som trendar i Asien och USA

Har du någonsin undrat hur man gör boba tea? Eller hur boba tea blev så pass populärt under den senaste tiden? Denna sida fungerar som en guide för dig som vill veta mer om boba tea samt lära dig göra ditt egna bubbelte hemma!

Boba Tea´s populäritet

Kanske är det den perfekta tuggmotståndet, beroendeframkallande strukturen på tapiokakulorna, det mjölkande teets krämighet eller den enkla tillfredsställelsen att smälla sugröret i den vackra förseglade plasttoppen – folk kan inte få nog av boba tea (även känd som bubble tea och bubbelte).

Boba tea eller bubble tea är ett av få teberedningar som har blivit en sensationell trend för alla cafe-, fika- och dessertälskare. Boba tea är inte bara välkänt i sitt ursprungsland, Taiwan utan också utomlands. Idag är USA, England och de flesta länder i östasien fullsproppad med bubbelte-kedjor. Men vem i hela världen kom på idén att lägga tapiokabollar i te?

Boba Tea

Kort om Boba Tea´s historia

Boba tea-kulturen började i slutet av 80-talet, mest troligen i staden Taipei i Taiwan (även om andra städer i Taiwan ofta hävdar ägande). Mjölken var redan välkänt i Taiwan, eftersom te alltid har varit en robust metod i Östasien. Vid den tiden var både “shaved ice” och tapiokapärlor vanliga desserter. Under en varm sommar i Taiwan tänkte en kunnig matbodsägare att kombinera tre populära element i en och samma dryck – tapiokapärlor i botten, följt av ett lager av “shaved ice” och mjölkte för att fylla resten av drycken.

Teet blev känt som boba eftersom termen är slang för bröst på kinesiska (en referens till den sfäriska formen av tapiokakulorna). Boba utvecklades över tiden när det blev mer utbrett i hela Taiwan: stallägare började introducera fruktboba med fruktpulver och sirap i stället för verklig frukt (vilket var för dyrt och gick snabbt dåligt). Toppningsvalen utvidgades bortom tapiokapärlor för att inkludera element som gräsgelé, mandelgelé, äggpudding och röda bönor. Till och med i klassisk boba byttes mjölken i mjölkteet ut mot icke-mejeriprodukter, eftersom att den var mer hållbar och som ett resultat blev drycken känd för sin otroliga söta samt krämiga smak.

Hur man gör Boba Tea

Hur gör man Bubble Tea? Att göra boba är ganska enkelt – den svåraste och viktigaste delen är att förbereda tapiokabollarna. De säljs torra och måste därför sedan kokas i ungefär 30 minuter och därefter kylas i 30 minuter. Dina tapiocabollar kan inte vara alltför mjuka och klibbiga, då konsekvensen blir att alla tapiocabollarna kommer att hålla fast i koppen. För hårda tapiocabollar och de blir omöjliga att tugga. Bubble tea lever och dör av tapiocabollarnas textur och struktur. Det finns till och med ett ord för den perfekta konsistensen på kinesiska – “QQ” – som betyder seg.

Varje kopp bubble tea börjar med en skopa tapiocabollar, följt av te eller juice och sedan en hel del is. Det finns nu speciella ribbade plastkoppar, breda sugrör (för montering av tapiocakulor) och tätningar (så allt du behöver göra är att sticka tätningen med sugröret) som är speciellt gjorda för bubbelte – och tätningsmaskiner som får jobbet gjord automatiskt. Många moderna bobakedjor har även sirap och tedispenser, så att kunderna kan specificera sötma eller mjölknivåer på deras bubble tea.

Boba Tea

Medan många kinesiska te varianter har en tendens att luta sig mer på den bittra sidan, säger Bin Chen, grundare av den framgångsrika bobakedjan, Boba Guys, att bubbelte har ballongat i popularitet eftersom det är lättare, sötare och roligare än ditt genomsnittliga te, tack vare tapiocabollarna. Det stora antalet valmöjligheter, tillägger han, har också alltid varit tilltalande för människor. Det finns alltid denna glädje att varje gång du går till en bobabutik kan du prova något nytt och smakrikt.

Boba Tea recept och caféer

Bobatea.se delar med sig av boba tea recept, caféer och detaljerade guider om bubbelte:

  • Hur du kan göra tapiokabollar och vilka tapiokapärlor som finns.
  • Vilka tesorter som finns.
  • Vilken mjölk använder du? Kan det vara mejerifri?
  • Vilken typ av sötningsmedel som finns att använda.
  • Hur du kan förbereda tillagningen av boba Tea.
  • Bubble tea ingredienser.
  • Asiatiska livsmedelsbutiker med bra utbud av produkter.
  • Caféer i Sverige som erbjuder boba tea till kunder.
  • Vilka caféer erbjuder den godaste bubbelteet i sverige?
Boba Tea

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen