Mango Sorter

Mango är inte bara mango!

Visste du att det finns flera olika mango sorter? Här kommer du få läsa mer om de vanligaste sorterna som finns ute på marknaden.

Keitt

Mango Keitt - Picture from: Mango.org
Bild från: Mango.org

Keitt är en mango variant som odlas i USA och Mexiko för den amerikanska fruktmarknaden. Denna variant odlas även i Asien, där den sedans exporteras till europeiska fruktmarknaden. I Asien är det däremot vanligt att förbruka frukten innan mognaden, samt i form av “inlagd frukt”. Denna variant har betydligt mindre fibrer, vilket gör det enklare att förbruka. När Keitten är mogen omvandlas den till en färg som är mellan eller mörkgrön färg. Årstiden för Keitten är augusti och september.

Alphonse/Alphonso

Alphonse är den indiska mango sorten som har ett fast kött och en mild mango smak. Färgen på denna variant är något skiftande mellan lila och gult. Den är väldigt svår att hitta i den europeiska marknaden. Om du väl hittar den kan du njuta av att använda den till en cocktail eller bara äta den direkt.

Haden

Mango Haden - Bild från: Mango.org
Bild från: Mango.org

Haden mango har sitt ursprung i USA – Floria där den för första gången odlades under år 1910. Med åren har dock odlingarna förminskat på grund av naturkatastroferna, men numera är odlingarna igång igen. Haden är en mango sort som är fast i köttet och är smakrik. En mogen haden har en skiftande röd-orange färg och brukar finnas att köpa i april och maj.

Tommy Atkins

Mango Tommy Atkins - Bild från: Mango.org
Bild från: Mango.org

Även Tommy Atkins är en mago sort som har sitt ursprung i USA – Florida. Tommy Atkins är en av de mest odlade mango sorterna som även exporteras till Europa. Tommy Atkins är en aning mjukare och är fibröst med en mild och söt smak. Den används oftast till grytor och curry rätter. Tommy Atkins odlas i Ecuador, Peru, Mexiko, Brasilien och Guatemala och finns oftast tillgänglig på marknaden kontinuerligt.

Francis

Mango Francis - Bild från: Mango.org
Bild från: Mango.org

En unik mango sort från Haiti. Den har en gröngul färg på skalet, vilket gör att den sticker ut från de resterande sorterna. När Francis mognar så får den en gyllene färg och får en syrlig och lätt kryddig smak. Smakrik helt enkelt!

Kent

Mango Kent - Bild från: Mango.org
Bild från: Mango.org

Även Kent är en sort som har ursprung från USA – Florida med en bakgrund från 1940- talet. Den används oftast till juice och torkas ned för att bli torkad frukt. Kent har en mörkgrön färg med rodnad när den väl är mogen. Den finns att köpa på fruktmarknaden under två perioder vilket är sommar och senvinter.

Ataulfo/Champagne

För att marknadsföra denna sort valdes det unika namnet Champange till denna mango sort. Den är ljusgul vilket är passande till namnet och innehar en krämig och söt smak med fast fruktkött. Ataulfo är väldigt lik Champange, däremot har den en mindre kärna och mer fruktkött. Båda sorterna finns tillgängliga på marknaden mellan mars till juli.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen