Soju med naturell smak på bordet

Soju — Sydkoreas Nationaldryck

Soju är en klar, alkoholhaltig, destillerad sprit som är den mest populära spriten i Korea. Om du inte har hört talas om det, ja då har du levt i din egna bubbla, eftersom soju har varit den mest sålda spriten i världen, enligt CNN. Det borde nog kanske inte komma som en överraskning direkt, med tanke på att sydkoreaner dricker i genomsnitt 13,7 shots sprit per vecka, mer än någon annanstans i världen. “AW” (After work) börjar och avslutas alltid med soju.

Vad är soju?

Soju är den mest populära alkoholhaltiga drycken i Sydkorea som konsumeras flitigt i små shotglas i koreansk stil. En flaska är 350-375 ml som tar slut på en sekund… beroende på sällskapets storlek och självklart törst. Soju finns i flera olika smaker som är otroligt goda och söta. Sydkoreaner dricker gärna soju med friterad kyckling eller annat gott efter arbetet eller på utekvällar.

Traditionell soju utan en söt smak kan beskrivas som “utspädd vodka” som används mer i cocktails som vodkaersättning än att shotta i moderna Sydkorea. Soju innehåller 20-24% alkohol vilket innebär att drycken innehåller mer alkohol än öl och vin. Soju är starkt men den söta smaken döljer det bra. Detta gör soju med smak väldigt farligt eftersom det tar tid tills man känner av alkoholen. Efter några shots är det försent att ångra kvällens beslut och en rejäl baksmäll väntar dig morgonen efter.

Hur tillverkas soju?

Traditionell soju är gjord av en blandning av ris och spannmål. Från 1960-talet till 1990-talet var det förbjudet att använda ris i produktionen av soju eftersom det var så bristfälligt, så drycken gjordes med annan stärkelse som sötpotatis och vete. Även om förbudet inte längre gäller ser många sojuproducenter bortom ris efter sin stärkelse. Detta gör smaken väldigt speciellt i jämförelse med andra alkoholhaltiga drycker.

De fem populäraste soju-flaskorna är Jinro Chamisul, Chum Churum, West 32 Reserve, Good Day Soju & Soonhari Soju. Dessa sojutillverkare ser man överallt i krogen och restauranger om kvällarna i Seoul.

Hur dricker man soju?

I koreanskt sällskap dricks soju vanligtvis ur små shotglas och de serverar inte traditionellt sig själva. Det är väldigt interaktivt att dricka soju i Sydkorea. “Jag häller upp ett glas till dig, du häller upp ett glas till mig, vi skålar, dricker och sedan gör det om igen.” Eftersom det är cirka 20 procent alkohol, ligger det någonstans mellan vin och hårdare sprit som gin och whisky när det gäller styrkan i soju. I Korea kostar en 350ml flaska ca 30kr, vilket innebär att man inte behöver vara sparsam ute på krogen där. Drycken konsumeras vanligtvis med tilltugg som friterad kyckling eller koreansk BBQ både för att det är gott och för att inte bli för full…

I arbetsrelaterade situationer med kollegor i sällskapet ska den äldsta eller med högst position bli serverad soju av resterande kollegor — oftast av nya eller yngre personer. Detta för att visa respekt för den med “högre position”. Vid skålning eller på koreanska “geonbae” ska man 1. Skåla den äldre personen med hens glas ovanför sitt egna glas, 2. Vänd på huvudet och täck för munnen så att den äldre inte ser dig konsumera drickan. Det är ett traditionellt sätt att skåla i Sydkorea som visar på respekt och artighet inför den äldre.

Soju i små glas skålar med varandra i krogen
Photo by The Creativv on Unsplash

Vad finns det för soju-smaker?

Det finns flera sojusmaker i Sydkorea som smakar väldigt sött och fruktigt. De 12 populäraste soju-smaker är:

Hallon Soju med hallonsmak
Grapefruit Soju med grapefruktsmak
Blåbär Soju med blåbärssmak
Jorgubbe Soju med jordgubbssmak
Grönt äpple Soju med äppelsmak
Vindruva Soju med vindruvasmak
Persika Soju med persikosmak
Litchi Soju med litchi-smak
Mango Soju med Mangosmak
Yakult Soju med Yakultsmak
Citron Soju med citronsmak
Ananas Soju med ananassmak

Finns soju på Systembolaget?

Soju finns på Systembolaget, men inte med smak. Endast traditionell soju utan smak finns att köpa på Systembolaget och vill man få tag på soju med smak går det att beställa online eller blanda med valfri läsk från en livsmedelsbutik.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen