Edamamebönor - bild av cottonbro studio från pexels

Edamamebönor, Vad är det?

Edamamebönor, Luddiga gröna edamamekapslar kanske inte ser särskilt lockande ut när de kommer till bordet. Men dessa bönor är packade med näringsämnen och är läckra i en enorm mängd olika rätter.

Allt du behöver veta om Edamamebönor

Chansen är stor, om du någonsin har varit på ett sushi-tåg, har du stött på edamame förut – de små, luddiga gröna bönorna som sitter på löpande band, bland alla kaliforniska rullar och sashimi-tallrikar. Men om du aldrig har gett dem ett försök, går du miste om något, dessa sojabönor är ett super mellanmål och tillbehör.

Visste du att?

Sojabönor äts flitigt över hela världen och kommer till våra tallrikar i många skepnader. Men de mogna baljorna och bönorna kan inte konsumeras utan bearbetning för att få det exceptionella näringsvärde de har. På grund av detta så finns det en lösning, de skördar bönorna till cirka 80 procents mognad, och dessa är edamamen du ser på japanska restauranger.

Edamame kallas ofta för gröna sojabönor – eller, i Kina, mao dou (bokstavligen “pälsärter”). Men medan termen “edamame” bara förekom i Oxford English Dictionary 2003, har bönorna kokats och ätits som snacks i många asiatiska länder i tusentals år.

Uttalas eh-dah-mah-meh – vilket på japanska betyder ’bönor på grenar’ – de är en variant av den vanliga sojabönan, Glycine max. De är två eller tre ätbara edamamebönorna som finns i en liten balja, även om den är svårsmält, och väldigt svår att äta, inte anses vara giftig. Den inre bönan är å andra sidan giftig om den äts rå och kan ha en alarmerande effekt på människans matsmältningssystem.

Näringsfaktor

Sojabönor är mycket näringsrika, och de blir ofta en hörnsten i växtbaserad kost tack vare sina höga proteinnivåer – faktiskt, ungefär 15 procent av bönorna är protein. De innehåller också alla nio essentiella aminosyrorna och är en av de enda grönsakerna som gör det. Bönorna är också rika på fleromättade oljor, inklusive omega-3- och omega-6-kedjor.

De innehåller också ett överflöd av vitaminer som K, A och folat, och är rika på kalcium, mangan och järn. De är också mycket fiberrika, men alla är inte smältbara.

Det kan dock bli för mycket av det goda, eftersom sojabönor också innehåller fytinsyra, vilket kan orsaka inhibitorer i ditt matsmältningssystem som förhindrar upptaget av näringsämnen. De har också oxalater, som kan vara irriterande för slemhinnorna i matsmältningskanalen, och kan till och med orsaka långvarig irritation för vissa. Som allt annat är måttlighet nyckeln.

Vart kan man köpa?

Edamame finns vanligtvis bara färska i asiatiska specialbutiker under vårsäsongen. De håller bara upp till tre dagar när de väl plockats och äts bäst på plockdagen – eftersom oljans konsistens och kvalitet bryts ner snabbt vid oxidation. Kommersiellt odlad edamame blancheras och snabbfryss sedan vid källan, liknande produktionen av frysta ärter. Som ett resultat kommer du att upptäcka att edamame är lättillgängliga frysta, antingen i eller utanför sina baljor.

Hur man odlar?

Sojabönor växer i klasar på långa stjälkar, liknande andra buskbönor som breda bönor eller haricotbönor. Växterna blir höga – upp till sex fot höga i vissa fall – och kan ta lång tid att växa om de planteras under de kallare månaderna på året. Plantera sent på våren på en solig plats för bästa resultat.

Liksom andra baljväxter är växterna kvävefixerande, vilket innebär att rötterna genererar knölar av kväve. När plantan har fått frukt och dör av kan kvävet grävas ner i jorden igen, vilket är till stor hjälp för att hålla jorden frisk.

Hur förvaras de?

Färska, omogna baljor måste kylas, annars kommer de inte ha ett särskilt långt liv. Förvara dem helt enkelt i en behållare i kylen – eller så kan de frysas i upp till tre månader, för långtidsförvaring. Om du fryser bönor från färska, är det viktigt att blanchera hela baljan och sedan tillaga igen när den tinats.

Edamamebönor kan också blancheras, inlagda i en vinäger- och saltlösning och sedan förvaras på flaska i förseglade burkar för längre lagring. Inlagda bönor kan användas i sallader eller poké bowls, eller ätas som mellanmål.

Om du hittar några bruna bönor i en balja betyder det att de har gått för långt och inte är de omogna bönorna som är önskvärda eller konsumerbara.

Minska miljöpåverkan

För att minska förstörelsen, förvara de färska bönorna i frysen och ta bort bara det som behövs för ditt recept – låt resten stå fryst. Det yttre höljet på bönfröet kan enkelt komposteras. För att få ut edamamebönor på marknaden har plastförpackningar ansetts vara nödvändiga. Kassera eller återvinn plasten på ett klokt sätt.

Edamamebönor - bild av cottonbro studio från pexels
Tillaga Edamamebönor

Alla sojabönor måste kokas före konsumtion, eftersom allt rå sojaprotein anses vara giftigt.

Koka hela edamame-skidor i kokande saltat vatten i sex till åtta minuter, eller tills de är mjuka. Skida kan också ångas eller mikrovågs, om du föredrar det. Bönorna kan sedan extraheras från baljorna efter tillagning.

Skalad edamame ångas bäst över 5 cm vatten i 10 minuter och uppdateras sedan i iskallt vatten för att behålla sin klargröna färg. Undvik att snabbt steka edamame i röror, eftersom detta inte kommer att koka ut gifterna tillräckligt.

För att äta nykokt edamame kan baljorna skäras upp eller rivas upp med tänder, och bönorna inuti poppas helt enkelt ut i munnen. I Japan och Kina serveras edamame ofta med en generös garnering av salt och tillhörande öl – på samma sätt som vi äter rostade jordnötter.

Du kan hitta vårt recept för Heta Vitlöks Edamame Recept här.

Tillagning Tips

För att avgöra om edamamebönor är ordentligt kokta, squash en mellan fingrarna. Köttet ska bryta isär och platta ut ganska lätt. Om den inte gör det måste den kokas längre. Lyckligtvis är överkokning av edamame normalt inte ett problem – vilket kan vara fallet med andra typer av bönor som tenderar att försämras till ett mos om de kokas för länge.

Edamamebönor - bild av cottonbro studio från pexels

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen