Kinesisk risgröt (congee) - Bild av Charles Chen

Enkelt Kinesisk Risgröt (Congee) Recept

Congee, en typ av kinesisk risgröt är en av de mest populära basfödan i många asiatiska länder, ibland även serverad som frukost.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Risgröt (congee)

Kinesisk risgröt (congee) kan direkt serveras som måltid till andra wokade rätter på sommardagar. Vi brukar äta congee över sommaren. Men ibland lägger vi till andra spannmål och bönor, som hirs, mungbönor och röda bönor.

Som en nationalrätt kan congee vara ganska olika i olika regioner i Kina. Till exempel, i västra delar, de mest populära riskornen vanligtvis fortfarande har en viss hårdhet och separeras från den tunna vällingen. Vi brukar laga en stor gryta och servera hela familjen med andra kalla rätter eller röror. Men congee i det kantonesiska köket har en annan definition. Kantonesisk congee kokas med en relativt större mängd vatten under en längre tid tills riskornen och vattnet är väl kombinerade. Inte rent vatten antas, människor använder också lager för att laga congee. Ibland tillsätts kött, skaldjur och grönsaker och congee kan serveras individuellt.

Kinesisk risgröt (congee) kan tillagas i en stor soppgryta eller, för ett enklare sätt, i en riskokare eller snabbgryta. Det mesta av snabbkokaren och riskokaren har ett congee-läge. Lergryta används ofta för att göra kantonesisk risgröt. Congee kan också göras med överblivet ris, vilket kan förkorta tiden avsevärt.

Läs mer om Boba Tea här.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Kinesisk Risgröt (Congee) Recept

Kinesisk Risgröt (Congee) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
4.7 from 3 votes
Course: HuvudrättCuisine: KinaDifficulty: Enkel
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

10

minutes
Tillagningstid

1

hour 
Kalorier

500

kcal
Totaltid

1

hour 

10

minutes

Congee, en typ av risgröt är en av de mest populära basfödan i många asiatiska länder, ibland även serverad som frukost.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 1 kopp långkornigt vitt ris, sköljt

 • 7 dl Vatten eller kyckling- eller grönsaksfond

 • 1/2 tsk salt, plus lite mer för smaksättning

 • 1 msk ingefära, skalad och tunt skivad

 • Skivad salladslök, till garnering

 • Sesamfröolja eller sojasås (valfritt)

Köksredskap

Instruktioner

 • Tillsätt fond eller vatten, ris, salt och ingefära i en stor gryta. Koka upp blandningen och sänk sedan värmen till låg sjud. Rör om då och då så att riset inte klumpar eller fastnar i botten.
 • Sjud risgröten i ca 1 timme eller tills den är tjock och krämig. Tillsätt salt efter smak. Servera den varm.

Anteckningar

 • Tänk på att rör om hela vägen till botten för annars kan det enkelt brännas.
 • När risgröt svalnar blir den tjockare. Tillsätt ytterligare fond eller vatten om det behövs för att få risgröt till önskad tjocklek.
 • Du kan förvara den i kylen och värma upp den i mikron eller i en kastrull.
 • Förvara i kylen i max 3 dagar.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen