Onigiri recept med nori och furikake

Onigiri recept – Japanska risbollar med fyllning

Första gången jag såg de japanska risbollarna var när jag som ung såg på Pokemon och de verkade vara fantastiska! När jag första gången landade i Japan var anime onigiri med tonfisk det absolut första jag köpte i japans “konbini” (närbutik) efter den långa flygresan – och det var ännu godare än vad jag hade föreställt mig! Nu är onigiri trendigt världen över och därför vill jag dela med mig av ett utsökt onigiri recept som är snabbt och enkelt att tillaga!

Vad är onigiri?

Onigiri (お握り), även kallad omusubi (お結び) eller nigirimeshi (握り飯), är japanska risbollar med fyllning. Onigiri är gjorda av vitt ris som har formats till triangulära former och sedan lindats in med noriblad (torkat sjögräs). Onigiri är ett populärt japanskt mellanmål eller lunch smaksatt med flera olika varianter av fyllningar och smaksättningar som exempelvis tonfisk och mayo, räkor, umeboshi (inlagd plommon), lax och avokado. Om du aldrig har testat den japanska maträtten tidigare bör du göra det så snart som möjligt! Jag kan starkt rekommendera japanska risbollar med fyllning som kallas för onigiri.

Onigiri recept och japanska risbollar med fyllning är ett enkelt mellanmål eller lunch som går snabbt att göra! Japanska risbollar kräver endast tre ingredienser och är klara på bara fem minuter beroende på ditt val av fyllning! Allt du behöver är kort- eller mellankornigt ris, furikake topping (torr japansk krydda) och nori (torkad sjögräs) för inslagning av din färdiga onigiri.

Japanska risbollar är ett bra och gott sätt att använda upp överblivet ris och andra rester du har sparat i kylskåpet. De är även fantastiska när det gäller måltidsförberedelser eftersom du kan tillägga alla dina valda fyllningar och göra onigiri på bara några minuter genom receptet nedan, när du plötsligt blir hungrig! Perfekt som mellanmål, tilltugg eller måltid.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från några av våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Ingredienser för onigiri recept

Japanskt ris – Använd antingen kort eller mellankornigt ris som är tillräckligt klibbigt för enkel utformning. Du kan använda överblivet ris från kylskåpet eller fryst ris, men se till att det är varmt nog innan du gör onigiri eftersom kallt ris inte fäster bra ihop. Varmt ris förenklar utformningen av dina japanska risbollar flitigt. Långkornigt ris som exempelvis jasminris rekommenderas inte eftersom det inte är tillräckligt klibbigt för att hålla ihop och riskerar att förstöra din onigiri.

Furikake – Använd furikake som är en torr japansk krydda som vanligtvis består av strimlad nori (sjögräs), sesamfrön, socker och salt. Det finns många varianter av furikake. Använd den varianten av furikake som du tycker är godast! Jag rekommenderar original-smaken på onigiri.

Noriblad – Använd tunna eller tjocka strimlor av noriblad som används för att slå in din onigiri eftersom det ska bli enklare att ätas för hand. Utan nori försvinner den knapriga känslan och riset riskerar att fastna på fingrarna. Skär dina japanska risbollar i ungefär två eller tre finger-längder tjockt, och använd noribladet för att lindra runt hela din enkla onigiri!

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Hur gör man onigiri?

Forma för hand – Blöt dina händer med vatten och gnugga ihop dem med en nypa salt. Saltet ger mer smak och fungerar som ett konserveringsmedel medan vattnet hjälper till att undvika att riset fastnar på dina händer (att använda handskar fungerar även). Ta cirka en halv kopp varmt ris i dina händer och forma riset bestämt men försiktigt till en trekantig form. Ja, japanska risbollar har en trekantig form.

Forma med en form – Spraya en gnutta vatten och tillsätt en nypa salt i din onigiri-form. Tillsätt lagom mängd ris för att fylla formen och tryck ner den för att skapa en triangulär form på din japanska risboll.

Lägg till fyllning (valfritt efter egen smak): Om du vill lägga till fyllning ska du skapa en fördjupning i ditt ris innan du formar din onigiri och tillsätt cirka 1 matsked av din valda fyllning. Omslut fyllningen med ris och forma med händerna eller med en form för att stabilisera dina japanska risbollar.

Furikake topping: Pressa din onigiri i furikake topping för att täcka kanterna samt strö ovanpå din onigiri.

Nori-omslag: Slå in din onigiri med remsan av noriblad om den ska serveras direkt efter tillverkning. Om du förbereder den japanska maträtten till senare bör du vänta tills precis innan servering för att tillsätta noriblad runt din onigiri eftersom det annars riskerar att bli våt av fukten från riset. Ett knaprigt och krispigt noriblad runt riset är ytterst viktigt för att laga en god hemmagjord onigiri.

Servering: Servera din hemmagjorda onigiri direkt medan riset fortfarande är varmt eller så kan du kyla ner dem för att servera senare. För att värma upp, linda in den i en fuktig pappershandduk och mikrovågsugn i 20 sekunder åt gången. Tillsätt noriblad runt din onigiri efter den har värmts upp!

Olika onigiri fyllningar

Nedan presenteras olika fyllningar som du kan ha inuti dina japanska risbollar eller onigiri!

 • Saltad lax – “Shiozake” på japanska
 • Inlagda plommon – “Umeboshi” på japanska
 • Kycklingteriyaki eller “Karaage” – Japansk kyckling-maträtt
 • Fiskrom – “Mentaiko” eller “tarako” på japanska
 • Bonitoflingor – “Okaka” på japanska
 • Kryddad kelp – “Kombu” på japanska
 • Tonfiskmajon – Tonfisk blandad med majonnäs, salt och peppar
 • Krabba eller imiterad krabbapinne – “Kani” på japanska
 • Ål – “Unagi” på japanskaÄgg – Hårdkokt och hackat
 • Grönsaker – Spenat eller svamp

Onigiri-former för bentolåda

Traditionellt formas onigiri till en triangel men du kan forma dem hur du vill egentligen. Allt från rektanglar, stjärnor, bollar eller till och med söta djurformer med noriblad och furikake krydda som dekoration. Din fantasi och färdighet sätter gränserna på hur din onigiri ska se ut! Söta onigiri-former i form av djur används till barns bento-lådor i Japan. Du kan även hitta triangel onigiri former på Drakfrukt.se!

Variationer av onigiri för alla smaker & preferenser

Hälsosam Onigiri – Använd klibbigt brunt ris och tillsätt nyttig fyllning som tofu, svamp och grönsaker.

Vegetarisk Onigiri– Använd vegetarisk furikake eftersom vissa varianter innehåller skaldjur. För en vegetarisk variant kan du använda grönsaksfyllning som kombu, grönsaker, umeboshi, svamp och spenat.

Vanlig japansk Onigiri- Den traditionella varianten – som är den enklaste är gjord med vanligt ris utan fyllning, men använder fortfarande noriblad som omslag.

Varm eller kall Onigiri- Den kan ätas både varmt eller kallt beroende på vad du föredrar. Om det är din första gång kan jag rekommendera att den är lite varm så riset fortfarande är mjukt och gott.

Omslag Onigiri- Traditionellt används ett noriblad som omslag, men du kan även testa sushi-sojapapper eller ett shisoblad för att slå in din japanska risboll.

Onigiri Chazuke – Testa lägg din onigiri i en djup skål och häll sedan på varm dashi eller grönt te över för en tröstande och varm måltid eller mellanmål.

Yaki Onigiri – En krispigare version som steks med soja för en knaprig risyta.

Onigiri recept – Snabbt och enkelt på 5 minuter!

Enkelt Onigiri Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
4.7 from 9 votes
Course: Mellanmål, LunchCuisine: JapanskDifficulty: Enkelt, Snabbt
Serveringar

2

onigiri
Förberedelsetid

5

minutes
Totala tid

5

minutes
Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

Köksredskap

Instruktioner

 • Forma för hand – Blöt dina händer med vatten och gnugga ihop dem med en nypa salt. Saltet ger mer smak och fungerar som ett konserveringsmedel medan vattnet hjälper till att undvika att riset fastnar på dina händer (att använda handskar fungerar även). Ta cirka en halv kopp varmt ris i dina händer och forma riset bestämt men försiktigt till en trekantig form. Ja, japanska risbollar har en trekantig form.
 • Forma med en form – Spraya en gnutta vatten och tillsätt en nypa salt i din onigiri-form. Tillsätt lagom mängd ris för att fylla formen och tryck ner den för att skapa en triangulär form på din japanska risboll.
 • Lägg till fyllning (valfritt efter egen smak): Om du vill lägga till fyllning ska du skapa en fördjupning i ditt ris innan du formar din onigiri och tillsätt cirka 1 matsked av din valda fyllning. Omslut fyllningen med ris och forma med händerna eller med en form för att stabilisera dina japanska risbollar.
 • Furikake topping: Pressa din onigiri i furikake topping för att täcka kanterna samt strö ovanpå din onigiri.
 • Nori-omslag: Slå in din onigiri med remsan av noriblad om den ska serveras direkt efter tillverkning. Om du förbereder den japanska maträtten till senare bör du vänta tills precis innan servering för att tillsätta noriblad runt din onigiri eftersom det annars riskerar att bli våt av fukten från riset. Ett knaprigt och krispigt noriblad runt riset är ytterst viktigt för att laga en god hemmagjord onigiri.
 • Servering: Servera din hemmagjorda onigiri direkt medan riset fortfarande är varmt eller så kan du kyla ner dem för att servera senare. För att värma upp, linda in onigiri i en fuktig pappershandduk och mikrovågsugn i 20 sekunder åt gången. Tillsätt noriblad runt din onigiri efter den har värmts upp! 

Anteckningar

 • Ris – Använd antingen kort eller mellankornigt ris som är tillräckligt klibbigt för enkel utformning. Du kan använda överblivet ris från kylskåpet eller fryst ris, men se till att det är varmt nog innan du gör onigiri eftersom kallt ris inte fäster bra ihop. Varmt ris förenklar utformningen av dina japanska risbollar flitigt. Långkornigt ris som exempelvis jasminris rekommenderas inte eftersom det inte är tillräckligt klibbigt för att hålla ihop och riskerar att förstöra din onigiri.
 • Furikake – Använd furikake som är en torr japansk krydda som vanligtvis består av strimlad nori (sjögräs), sesamfrön, socker och salt. Det finns många varianter av furikake. Använd den varianten av furikake som du tycker är godast! Jag rekommenderar original-smaken på onigiri.
 • Noriblad – Använd tunna eller tjocka strimlor av noriblad som används för att slå in din onigiri eftersom det ska bli enklare att ätas för hand. Utan nori försvinner den knapriga känslan och riset riskerar att fastna på fingrarna. Skär dina japanska risbollar i ungefär två eller tre finger-längder tjockt, och använd noribladet för att lindra runt hela din enkla onigiri!
 • TIPS! Olika Onigiri Fyllningar:
  Nedan presenteras olika fyllningar som du kan ha inuti dina japanska risbollar eller onigiri!

  – Saltad lax – “Shiozake” på japanska
  – Inlagda plommon – “Umeboshi” på japanska
  – Kycklingteriyaki eller “Karaage” – Japansk kyckling-maträtt
  – Fiskrom – “Mentaiko” eller “tarako” på japanska
  – Bonitoflingor – “Okaka” på japanska
  – Kryddad kelp – “Kombu” på japanska
  – Tonfiskmajon – Tonfisk blandad med majonnäs, salt och peppar
  – Krabba eller imiterad krabbapinne – “Kani” på japanska
  – Ål – “Unagi” på japanska
  – Ägg – Hårdkokt och hackat
  – Grönsaker – Spenat eller svamp
 • Onigiri-former:
  Traditionellt formas onigiri till en triangel, men du kan forma dem till rektanglar, bollar eller till och med söta djurformer med nori och furikake som dekoration. Söta onigiri-former i form av djur används till barns bento-lådor för att göra matlådan roligare!

Hoppas du tyckte om detta onigiri recept! Berätta för oss hur dina japanska risbollar blev!

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Hemköp!

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen