Gimbap recept för koreansk maträtt gimbap

Gimbap recept – Koreanska sushirullar

Koreanska versionen av sushirullar kallas gimbap eller kimbap och är lagat med nykokt ris kryddat med sesamolja och salt, fyllda med flera olika hälsosamma samt smakrika ingredienser som tätt rullas i ett ark av nori (sjögräs-rem). Gimbap är väldigt gott och enkelt att laga hemma för dig som gillar asiatisk mat och koreansk mat. Just därför vill jag dela med mig av detta snabba och utsökta gimbap recept!

Vad är gimbap?

Gimbap kallas ofta felaktigt för sushi, men det är en populär koreansk maträtt med sina egna unika smaker och historia. Dessa rullar kan vara enkla, med bara ett enda ark nobi lindat runt kokt ris, eller komplexa, med hela restauranger dedikerade till att servera varianter av gimbap. Det här receptet använder traditionella fyllningar, som en blandning av grönsaker, ägg och kött, men andra populära fyllningar inkluderar gurka, krabbimitation, bulgogi eller konserverad tonfisk. Överbliven gimbap kan förvaras i kylskåpet, men riset kommer att förlora en del av sin fukt, så för att servera en andra gång, blötlägg varje bit i uppvispat ägg och stek dem sedan tills de är gyllene.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Enkelt och snabbt gimbap recept

Gimbap recept – Koreanska sushirullar

Recipe by Boba Tea Sverige
4.6 from 5 votes
Course: Huvudrätt u0026 SnackCuisine: KoreanskDifficulty: Enkelt
Antal rullar

4

st
Tillagningstid

40

minutes
Totalt tid

40

minutes

Koreanska versionen av sushirullar kallas gimbap eller kimbap och är lagat med nykokt ris kryddat med sesamolja och salt, fyllda med flera olika hälsosamma samt smakrika ingredienser som tätt rullas i ett ark av nori (sjögräs-rem).

Gimbap är väldigt gott och enkelt att laga hemma för dig som gillar asiatisk mat och koreansk mat. Just därför vill jag dela med mig av detta snabba och utsökta gimbap recept!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • För fyllning
 • 3,5 dl Rå spenat

 • 1,5 tsk Sesamolja

 • 1,5 tsk Salt och svartpeppar

 • 1,5 tsk Olja

 • 0,5 st Medium eller stor morot (Skalad och skuren)

 • 1 st Tunt ark eomuk (fiskkaka), skuren i tjocka remsor

 • 85 g Burkskinka

 • 2 st Ägg, vispade

 • 4 st Remsor av danmuji (inlagd gul rädisa)

 • För rullarna
 • 4 st Noriblad

 • 7 dl Nykokt kortkorningt ris

 • 1 msk Sesamolja

 • 0,25 tsk Salt

Köksredskap

Instruktioner

 • Förbered spenaten: Koka upp en kastrull med vanligt vatten och blanchera spenaten tills den blir ljusgrön i cirka 45 sekunder. Överför sedan spenaten till ett isbad, eller överför den till ett durkslag i diskhon och blöt spenaten med kallt vatten. Krama spenaten för att ta bort överflödigt vatten och lägg ner den i en skål. Krydda med 1,5 tsk sesamolja och 1/8 tsk salt. Blanda flitigt och ställ sedan åt sidan.
 • Förbered de återstående ingredienserna för fyllningen i gimbap: I en stor och väloljad stekpanna, arbeta i flera separata omgångar, fräs dina morötter, eomuk och burkskinka väl, krydda morötter och eomuk med salt och peppar efter egen smakpreferens (burkskinka behöver ej extra salt), tills de är mjuka och fint gyllene färg. Ställ åt sidan.
 • Koka de vispade äggen med en nypa salt i en oljad nonstick-panna. Snurra pannan så att den täcker hela ytan och så snart botten är stel, ungefär 2 minuter, använd en gummispatel för att försiktigt vända ägget som en pannkaka, gör ditt bästa för att hålla det i ett stycke så den inte går sönder. Koka endast tills ägget inte längre är rinnande och precis stelnat, ytterligare 30 sekunder. Lägg de tillagade äggen på en skärbräda och låt svalna. När äggen har svalnat, skär i långa och tjocka remsor och ställ åt sidan.
 • Förbered riset: Lägg det varma, nykokta riset i en mixerskål. Tillsätt 1 msk sesamolja och 1/4 tsk havssalt. Blanda väl med en stor sked.
 • Lägg ihop gimbap: Lägg 1 ark gim på en bambumatta. (Om du inte har en bambumatta tillgänglig kan du lägga en ren kökshandduk på en plan yta och toppa den med plastfolie.) Fördela cirka 1/2 till 3/4 kopp ris över två tredjedelar av noribladet på ett jämnt lager och lämna den översta tredjedelen av noribladet tomt. (Du kanske vill ha en liten skål med vatten till hands, så att du kan blöta fingrarna för att förhindra att riset fastnar på fingrarna.) Fördela de beredda ingredienserna horisontellt i rader, börja från sidan närmast dig.
 • Rulla gimbap: Använd båda händerna och hjälp av bambumattan, börja från sidan närmast dig, lyft upp botten av tången och vik upp den för att täcka fyllningen, stoppa in fyllningen med fingrarna. Använd bambumattan för att applicera ett jämnt och fast tryck, pressa för att säkerställa att fyllningen stannar på plats. Fortsätt rulla tills du når slutet av riset.
 • För att stänga gimbap-rullen, med hjälp av fingertopparna, sprid en liten mängd vatten vid kanten av den tomma tången och rulla för att försegla. Om din gimbap inte stänger, sprid lite ris för att använda riset som ett lim. Upprepa med resterande nori och ingredienser. Varje gång du rullar, placera om gimbap i botten av bambumattan.
 • För att servera, pensla rullarna lätt med sesamolja. (Detta kommer att hålla din gimbap fuktig och glänsande.) Använd en vass kniv och applicera ett jämnt tryck, skär gimbap i jämna små munsbitar. Servera och njut! (Om du förbereder i förväg, förbered fyllningarna utom riset och förvara i kylen. När du är redo att äta, gör riset och sätt ihop din gimbap. Undvik att montera din gimbap för långt i förväg eftersom kylning av din gimbap orsakar riset att härda.)

Tips! Du kan köpa danmuji som är färdigskuren för gimbap, men den säljs oftast hel i långa stockar. Om du köper en stor bit danmuji, skär den helt enkelt i ¼-tums tjocka remsor för användning här.

Hoppas du gillar detta gimbap recept! Kommentera gärna hur det gick med din koreanska maträtt och gimbap recept!


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen