Hong kong Egg tart Bild: jcomp från Freepik

Hong Kong Egg Tart (Daan Tat) Recept

En mycket lätt att göra Egg Tart (Daan Tat) i den kantonesiska stilen, du kan lägga resterna i kylen för senare användning i upp till 3 dagar. Du kan minska sockret som används på skorpan och fyllningen för att passa din smak. Hoppas du gillar det!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Hong Kong Egg Tart?

Har du testat en Hong Kong äggtårta? I Kina finns det två sorters Egg Tart (蛋撻) som är väldigt populära. Det finns den portugisiska äggtårtan som har en karamelliserad topp och ett tunt lager krispigt bakverksskal. Och så är det originalet, Hong Kong Egg Tart som har en mildare fyllning och en bakelseskorpa som är flagnande och smulig.

För att Hongkong Egg Tart ska smaka fantastiskt läckra måste du få rätt på några komponenter. Med flera resor till Hong Kong har det stötts på flera olika äggtårta i Hong Kong. Men favoriten efter många tester hade den precis rätt mängd krispighet, men den är öm och fuktig. Fyllningen är mild, krämig och lagom söt för att sköljas ner med ett glas mjölk eller Bubble Tea. Läs mer om Boba Tea här.

Äggtårta är beredd med ett bakverksskal som är fyllt med en äggbaserad blandning. Den bakas sedan för att nå konsistensen som vaniljsås eller flan.

Versioner av denna äggtårta är populära i Portugal, Brasilien, Storbritannien och andra asiatiska länder.

Under 1940-talet och under hela 1950-talet resulterade Hongkongs industriella utveckling i ett stort flöde av invandrare från Kinas fastland.

Med denna invandring introducerades nya typer av mat såväl som kök till Hong Kong. Eftersom ön var en brittisk koloni i mer än 100 år vid den tiden, hade det primära köket varit kantonesiska kinesiska med västerländska köksinfluenser.

Traditionella Hong Kong-kaféer som säljer denna västerländska och kinesiska fusionsmat till låga priser är en del av Hong Kongs identitet. De kallas cha chaan tengs. Det är faktiskt på dessa kaféer som äggtårtor introducerades till den brittiska kolonin via den portugisiska kolonin Macau, mest för att åtfölja afternoon tea. Det här är faktiskt den bästa tiden att få tag i dessa tårtor, eftersom bagerier gör färska varma partier i tid för afternoon tea-traditionen.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Hong Kong Egg Tart (Daan Tat) Recept

Hong Kong Egg Tart (Daan Tat) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 1 vote
Course: Dessert, SnacksCuisine: Kina, Hong KongDifficulty: Medium
Portion

12

portion
Förberedelsetid

30

minutes
Tillagningstid

30

minutes
Kalorier

560

kcal
Totaltid

1

hour 

En mycket lätt att göra äggtårta i den kantonesiska stilen, du kan lägga resterna i kylen för senare användning i upp till 3 dagar. Du kan minska sockret som används på skorpan och fyllningen för att passa din smak. Hoppas du gillar det!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • Smördeg
 • 280 g Vetemjöl

 • 2 msk Florsocker

 • 2 st Äggula

 • 1 st Äggvita

 • 150 g Saltat smör

 • Fyllning
 • 150 g Strösocker

 • 150 g Varmvatten

 • 4 st Hela ägg

 • 250 ml Mjölk

 • 1/2 tsk Vaniljextrakt

 • Nypa salt

Köksredskap

Instruktioner

 • Smördeg
 • Använd en mixer och blanda ihop smör med florsocker, äggula och äggvita.
 • Tillsätt mjöl och blanda väl (mjölet kan silas innan om man tycker om det). När det är väl blandat, tryck ihop blandningen med handen och forma en deg. Om degen är för blöt eller fet, tillsätt lite mjöl. Ge det några knådningar.
 • Slå in degen i ett plastfolie. Ställ in den i kylen i 15 minuter så att den svalnar.
 • Ta ut degen ur kylen. Skär bakverken i 12 lika delar (ca 38g vardera).
 • Rulla individuell deg till en boll. Använd paj former eller annan passande form och tryck ut degbollen till en platt bit. Klä degen i mitten av formarna, tryck lätt ut degen i formen.
 • Ställ in de sedan i kylen i 30 minuter, och den är klar att användas.
 • Fyllning
 • Tillsätt strösocker i varmt vatten, blanda tills sockret är helt upplöst. Ställ åt sidan och låt svalna.
 • Vispa ägg med mjölk, vaniljextrakt och salt. Häll i sockervatten. Blanda väl.
 • Sila äggblandningen två gånger för att få en jämn äggblandning.
 • Ta ut tårtskalen ur kylen, häll försiktigt äggblandningen i varje tårtskal. Fyll upp varje tårtskal till de är 80% full.
 • Grädda egg tarten i 25 minuter vid 180 grader med fläkt.

Anteckningar

 • Detta recept kan vara knepigt första gången men testa flera gånger så sitter det.
 • Degen kan fastna i formen ibland och då kan det behövas använda en gaffel för att lossa kanterna. Det kan bero på att ägg fyllningen har runnit ut och fastnat på sidorna.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen