nori används för sushi

Nori, vad är det? – Japansk sjögräs

Nori eller sjögräs har varit en del av det japanska köket i många århundraden, och den typ av torkad, salt sjögräs som kallas för nori har blivit populär världen över. Nori är den vanligaste typen av sjögräs för japansk mat, men dock inte den enda ätbara sjögräset i Japan. Faktum är att det finns en enorm variation av olika sjögräs i vattnet runt Japan som du kanske vill prova. Fortsätt läsa för att veta mer om ätbar sjögräs och japansk nori!

Vad är nori?

Nori är namnet på ett ätbart alger (särskilt en form av röda alger) som ofta används i det japanska köket i sin torkade form. Noriblad är mest vanligt vid tillverkning av sushirullar och onigiri, där det används för att tätt omsluta sushiriset och andra ingredienser. Det gröna runt maki eller sushirullar kallas för nori och är torkad sjögräs med unik smak och knaprig konsistent. Noriblad är väsentlig för att skapa traditionella japanska maträtter som smakar fantastiskt gott. Nori smakar gott, är knaprigt och ser estetiskt bra ut.

Vad smakar nori?

Kvalitativ nori har en unik smak av havet – inte en stark fiskig smak, men närmare känslan av att ta ett djupt andetag vid havets kant kring all havsliv. Smaken av frisk havsluft är en bra beskrivning på smaken av nori i god kvalitet och alla som har njutit av noriblad lindad runt en sushirulle kan relatera.

Nori har en delikat smak, en smak som kompletteras av ris, men som också lätt övermannas av andra smaktillsatser som sojasås, kryddor samt wasabi. I sin rostade form som kallas för yaki-nori blir dess smaker mer framträdande, men blandas ofta in med andra kryddor för att skapa en helt annan smaksensation. Nori smakar väldigt gott och ger en smakupplevelse av frisk havsluft. En smakupplevelse alla bör testa.

Japansk sjögräs

Japansk sjögräs, vad är det? Termen “tång” är det vanliga namnet för marina växter och makroalger (alger som är stora nog att se) som växer i havet, men används ibland även för växter från floder och sjöar.

När det gäller dess ätbarhet finns det inga kända giftiga eller giftiga former av tång, vilket tekniskt sett innebär att alla typer är ätbara, men inte nödvändigtvis välsmakande!

Sjögräs har använts i det japanska köket i hundratals år. Åtta olika typer av sjögräs listades som skatteprodukter i dokument som går tillbaka över 1500 år i Japan, medan poesi som hänvisar till ätbar sjögräs finns i Manyoshu, en samling japanska dikter från 800-talet.

Sedan dess har varje typ av sjögräs spelat en viktig roll, inte bara i köket, utan också i den japanska kulturen, som ofta används som erbjudanden och på festivaler. Dessa dagar torkas och förpackas tång i Japan och är lättillgängligt för det genomsnittliga hushållet.

Är nori nyttigt?

Noriblad har ätits i Japan i flera århundraden och kan vara en delaktig faktor till japans hälsosamma kost. Nori är nyttigt och har flera olika hälsofördelar som presenteras här nedan.

1. Hög i jod

Rostad nori (eller någon typ av sjögräs, för den delen) är en rik källa till jod. Jod är ett mineral som är avgörande för din ämnesomsättning och hjälper din sköldkörtel att fungera som den ska. Ett ark noriblad innehåller ungefär hälften av det dagliga rekommenderade intaget av jod.

2. Källa till vitamin B12

Vitamin B12 stöder hjärnans och nervsystemets normala funktion och hjälper till att bilda röda blodkroppar. Ätliga alger i allmänhet, inklusive nori och även spirulina, är en stor källa till vitamin B12. En bra ingrediens för att få i sig vitamin B12.

3. Hög i kalium

Kalium är ett mineral som hjälper till att sänka ditt blodtryck och minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar. Nori innehåller 50 mg kalium per 1 ark. Lägg till mer noriblad i din matlagning!

4. Innehåller protein och fibrer

Även om mängderna naturligtvis inte är superhöga, innehåller rostad nori lite protein och fibrer som är bra för kroppen.

5. Låg i kalorier och mättat fett

Rostad nori är otroligt låg i kalorier, med ett ark av noriblad innehåller i genomsnitt bara fem kalorier. Mängden fett i nori är nästan försumbar, vilket är hälsosamt och gott.

6. Läcker smak

Detta är naturligtvis ingen hälsofördel, men den utsökta smaken av rostad nori gör det så mycket lättare att äta det som ett hälsosamt mellanmål på eftermiddagen. Smaken och konsistensen är unik, vilket gör det svårt att jämföra med något annat.

Nori är nyttigt och gott

Utöver ovanstående fördelar är det också värt att nämna att rostade tångchips är en bra källa till kalcium, fosfor, magnesium och C-vitamin. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att nori har flera hälsofördelar som bidrar till en hälsosam kost!

Andra japansk sjögräs lik nori

I väst är nori den mest kända typen av ätbar sjögräs, men det finns faktiskt många olika typer, alla med sina egna smaker och konsistenser.

De sex huvudtyperna av sjögräs som du kommer att stöta på i Japan är:

Nori (海苔)

Torkad laver som säljs i ark, vanligtvis (men inte alltid) saltad. Äts vanligtvis som mellanmål, eller strös över ris eller nudlar.

Hijiki (ひじき)

Sargassum fusiforme. Säljs strimlad och torkad, återhydrerad för matlagning.

Mekabu (めかぶ)

En annan del av wakameväxten. Slemmig i konsistensen, säljs torkad och färsk.

Umi budo (海ぶどう)

Havsdruvor. Säljes tvättad och rå i södra Japan.

Kombu (昆布)

Torkad tjurkelp säljs i tjocka, läderartade lakan som behöver återfuktas. Används vanligtvis för att göra dashi lager.

Wakame (若芽)

En typ av kelp som kallas undaria pinnatifida. Säljs torrt och återfuktat för matlagning, ofta som ingrediens i soppa.

Vart kan man köpa sjögräs till sushi?

Nori eller japansk sjögräs för sushi kan du hitta i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker nära dig. För att vara säker på att just din lokala asiatiska butik har noriblad i sortimentet kan du kontakta dem via telefon. Kontaktinformation och mycket mer finns finns här. Nori är perfekt för gimbap eller onigiri för att få en krispig och underbar smakupplevelse!

Noriblad och japansk sjögräs till sushi kan även finnas i större livsmedelsbutiker bland den asiatiska hörnan med produkter från asien. Här hittar du flera olika recept för asiatisk mat!


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen