Tanghulu (Kandiderad fruktspett) Bild av Av Lancier från Pixabay

Tanghulu (Kinesisk kandiderad fruktspett) Recept

Kinesisk hagtorn eller färsk frukt överdragen i ett tunt och krispigt lager av socker, en uppfriskande, söt godbit, den klassiska traditionella kinesiska välkända desserten Tanghulu.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Tanghulu?

Tanghulu, eller även känd som Bingtang hulu, är ett mellanmål av kanderad frukt med ursprung i norra Kina. Traditionellt tillverkas tanghulu genom att sticka kinesisk hagtorn på ett bambuspett och doppa det i en beläggning av härdad sockersirap.

Hagtornsbär är en bärart som är inhemsk i områden på norra halvklotet som Asien, Europa, Nordafrika och Nordamerika. Fruktens konsistens liknar ett äpple, men med en mycket syrlig smak. Detta gör den till den perfekta frukten att beläggas med socker, eftersom den balanserar ut smaken för den perfekta efterrätten.

De moderna anpassningarna av Tanghulu använder frukter som är mer allmänt tillgängliga, som jordgubbar, vindruvor, apelsiner, kiwi, etc. Från att var endast ett kinesiskt snacks har Tanghulu blivit populärt över hela världen i form av kanderad fruktspett.

Ingredienser till Tanghulu

Socker

Vanligt vitt socker eller strösocker fungerar perfekt i detta recept! Vi vill inte använda sockerarter som brunt eller råsocker eftersom de har en brun nyans som kommer att ändra färgen på den klara sockerbeläggningen.

Strösocker fungerar också bra i det här receptet eftersom det kommer att lösas upp snabbare och jämnare med mindre risk för att sockret kristalliserar och klumpar sig när det tillagas.

Vatten

Vissa recept kommer att använda vatten och andra inte. Vatten kan hjälpa sockret att lösas upp i början, men det kommer att sakta ner tillagningsprocessen.

Om du använder vatten, se till att du inte rör om ditt socker för mycket eftersom det kan få det att klumpa ihop sig och kristallisera.

Glukossirap

Glukossirap eller Majssirap är en valfri ingrediens. Men jag rekommenderar starkt att du använder det eftersom det hjälper till att se till att ditt socker förblir smidigt och glänsande. Utan majssirap har sockersirap en tendens att bli grynig.

Om du inte har majssirap, eller inte hittar någon, är glukos ett bra alternativ.

Kinesisk hagtorn eller annan frukt

Stjärnan i showen är den frukt du väljer! Välj frukter som inte är för söta och kommer att balanseras ut av sockret. Frukter som kinesisk hagtorn, jordgubbar, blåbär, ananas och apelsiner är perfekta för detta.

Tänk på att om din frukt skärs och har en fuktig yta exponerad kommer sockret att börja absorbera detta med tiden och lösas upp snabbare. Det är därför frukter som skalade apelsiner, jordgubbar och vindruvor är perfekta eftersom juicerna är inneslutna i fruktbeläggningen.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Tips vid tillagning

Hur vet jag när mitt socker är redo?

Sockret är klart att användas när det når 150C/300F. Detta kan mätas med en godistermometer.

Om du inte har en termometer kan du kontrollera genom att förbereda en skål med isvatten. Om du tappar några droppar i skålen ska sockret stelna omedelbart till en hård och knaprig boll.

I detta skede bör sockret stelna i ett hårt godisskal en minut eller två efter att det doppats.

Varför löser sockret upp sig på min Tanghulu?

Det är normalt att sockret långsamt löses upp från din frukt med tiden. Detta beror på att socker absorberar fukt och frukt är full av fukt från början.

Detta kommer att ske snabbare om din frukt skärs, d.v.s. du använder frukter som ananas och kiwi som skärs i skivor. Detta beror på att fukten i frukten är direkt exponerad för sockret.

Varför stelnar inte mitt socker?

Om sockret inte stelnar betyder det att sockret inte har värmts upp till rätt temperatur.

Se till att du kontrollerar temperaturen eller konsistensen på sockervattenblandningen innan du doppar din frukt. Se frågan “Hur vet jag när mitt socker är redo att användas?” ovan.

Varför är min Tanghulu seg i konsistensen?

Sockret blir segt om det inte har värmts upp till en tillräckligt hög temperatur. Temperaturen vi vill nå är hård spricka. Men om du inte riktigt når det får du ett godisskal vid mjuk spricka. I detta skede kommer det att stelna, men den kommer fastna i tänderna med en seg konsistens.

Läs mer om Boba Tea här.

Tanghulu (Kinesisk kandiderad fruktspett) Recept

Tanghulu (Kinesisk kandiderad fruktspett) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 1 vote
Course: Dessert, SnacksCuisine: KinaDifficulty: Enkel
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

10

minutes
Tillagningstid

20

minutes
Kalorier

572

kcal
Totaltid

30

minutes

Kinesisk hagtorn eller färsk frukt överdragen i ett tunt och krispigt lager av socker, en uppfriskande, söt godbit, den klassiska traditionella kinesiska välkända desserten Tanghulu.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 400 g Strösocker

 • 60 ml Vatten

 • 85 g Glukossirap

 • 12 st Kinesisk hagtorn eller frukt enligt din preferens

Köksredskap

Instruktioner

 • Putsa dina kinesisk hagtorn, eller valfri frukt, och spett dem på ett bambu- eller träspett.
 • Blanda socker, vatten och glukossirap i en djup tjockbottnad kastrull.
 • Värm på medelvärme, snurra pannan då och då tills sockret har löst sig.
 • När den är upplöst sluta virvla och värm sockerblandningen tills den når 150C/300F – 160C/320F.
 • Om du inte har en godistermometer doppa en sked i sockerblandningen, sedan direkt i ett glas isvatten, om sockret stelnar direkt är det klart.
 • Ta av från värmen och doppa omedelbart spetten i sockret för att täcka.
 • Låt överflödigt socker droppa och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper för att stelna.
 • Avnjut direkt eller ställ i en lufttät burk i kylen.

Anteckningar

 • Dessa äts bäst dagen de görs, och så fort de är gjorda! Socker kommer att börja absorbera fukt från frukterna och med tiden kommer det att börja lösas upp och smälta bort frukten. Du kan fördröja denna process genom att placera den färdiga Tanghulu i frysen. De kommer dock att behöva ätas så fort de är upptinade.
 • Försök att äta dessa så snart som möjligt. Annars förvara dem i en lufttät behållare i kylen.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen