Gräsgelé (Grass Jelly) - Bild av mangolovemom

Gräsgelé (Grass Jelly) Recept

Gräsgelé är en örtgelédessert. Delikat och uppfriskande! Den är gjord av rötter och stjälkar av en örten kallad Mesona och serveras vanligtvis som en kombination av gelé och vätska. Människor köper oftast denna dessert konserverad och färdiggjord, men när du väl provar denna fräscha och eleganta hemgjorda version kommer du aldrig att gå tillbaka. Njut av!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Gräsgelé?

Det är en örtgelédessert som är mycket populär i Asien. Den är gjord genom att koka de torkade stjälkarna och löven från Mesona-växten (som är en del av mintfamiljen).

Den kokta vätskan är mörk, värmande och doftar fantastiskt.

Den kokta vätskan kan sötas och serveras som den är. Det kallas fortfarande “gräsgelé” även i flytande form.

Det kan också förvandlas till en riktig gelé med agar agar eller gelatin. Folk använder också tapiokastärkelse men alla alternativen fungerar.

Den går även under några andra namn:

 • Mesona
 • Leaf Jelly
 • Örtgelé

Hur smakar den?

Gräsgelé är mild i smaken, men den har distinkt örtsmak och en liten beska. Eftersom det kommer från en växt som är en del av mintfamiljen, finns det mycket subtila mintliknande hints till örten. Det är en mycket elegant smak som många älskar.

Den är inte naturligt söt, så folk brukar söta den med honung eller socker.

Hur serverar den?

I detta recept serveras det genom att kombinera den flytande formen och geléformen tillsammans i en kopp. Denna kombination kan serveras kyld (vanligast) eller varm (bra under kalla dagar).

Andra populära sätt att servera den på:

Gräsgelé används också som topping i bobadrinkar. Du vet hur du kan plocka boba, mandelgelé, pudding och annat som drinkpålägg i boba tea butiker? Du kan också välja denna gelé, läs mer om Boba Tea här.
Häll geléen över krossad is. Toppa med sirap (enkel sirap, honungssirap, ingefärssirap m.m.) och andra godsaker som färska mochibollar och azukibönor.

Konserverad Gräsgelé

Du har säkert sett de där gräsgeléburkarna på de asiatiska livsmedelsbutikerna. Vit burk. Röd, blå eller grön text beroende på märke. Ett foto av gräsgeléen framtill. Det är utsökt. Öppna burken, ut dyker en studsande cylinder med gelé. Skär upp den, servera den med en skål krossad is. Ät då! En superuppfriskande sommardessert. Förutom konserverade finns det även i pulver form som är super enkel att tillaga.

Ingredienser

Här är vad du behöver:

 • Gräsgeléört (Mesona)
 • Vatten
 • Agar agar pulver eller gelatin
 • Honung eller socker (valfritt)

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Tips

Den flytande komponenten håller sig i kylen i upp till en vecka. Den beredda gelékomponenten håller sig 3-4 dagar, kyld i en förseglad behållare. Kombinera inte gelékomponenterna och den flytande komponenten förrän precis innan du äter.

Du kan söta denna dessert med honung eller socker, det är en personlig preferens. Du kan också söta den med hur mycket eller lite du vill. Det finns inget rätt eller fel, men du vill söta minst en komponent för att verkligen göra efterrätten “fullständig” om du ska äta gräsgelé enligt detta recept.

Gräsgelé (Grass Jelly) Recept

Gräsgelé (Grass Jelly) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 1 vote
Course: Dessert, DryckCuisine: Kina, TaiwanDifficulty: Medium
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

15

minutes
Tillagningstid

6

hours 
Kalorier

120

kcal
Totaltid

6

hours 

15

minutes

Gräsgelé är en örtgelédessert. Delikat och uppfriskande! Den är gjord av rötter och stjälkar av gräsgeléörten (kallad mesona) och serveras vanligtvis som en kombination av gelé och vätska. Människor köper oftast denna dessert konserverad och färdiggjord, men när du väl provar denna fräscha och eleganta hemgjorda version kommer du aldrig att gå tillbaka.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 1/2 kopp Gräsgeléört (mesonaväxtens rötter och stjälkar)

 • 20 kopp Vatten

 • 10 g Agar agar pulver

 • 30 g Honung eller strösocker (frivillig)

Köksredskap

Instruktioner

 • Lägg gräsgeléörten i ett stort durkslag. Skölj försiktigt i 30 sekunder för att rengöra örten, låt den sedan rinna av.
 • Lägg sedan örterna i en stor gryta/kastrull. Tillsätt vatten och lägg på ett lock. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt puttra i 2-3 timmar på svag värme.
 • Ta bort från värmen och låt vätskan svalna. Sila sedan av vätskan och släng gräsgeléörten. (Vi kommer att använda hälften av denna vätska för att göra “gelékomponenten” och den andra hälften för att göra “vätskekomponenten”).
 • Gör gelékomponenten först: mät upp 8 koppar av vätskan och häll den i en medelstor kastrull. Tillsätt Agar agar pulvret. Vispa väl för att lösas upp. Koka sedan upp på medelhög värme.
 • Sänk sedan värmen till låg. Lägg försiktigt till honung eller socker i blandningen. Tillsätt en matsked i taget tills du når önskad sötma.
 • Vispa och koka i ytterligare 2-3 minuter. Häll sedan i en ren panna (eller bricka eller gryta) och låt svalna. Ställ sedan in i kylen för att stelna i 2-3 timmar.
 • Gör sedan den flytande komponenten: häll den återstående vätskan i en medelstor kastrull och låt koka upp. Söta med honung eller socker (använd så mycket eller så lite du vill). Du kan sedan dricka denna varma vätska som ett “gräsgelé-te”. Det är gott under kalla dagar. Se till att spara lite vätska till den sista gräsgeléefterrätten. Ställ åt sidan och låt svalna.
 • Förbered sedan den kompletta desesserten. Ta ut geléen från kylen. Skär den i tärningar och lägg i en dessertskål. Häll gräsgelévätskan (som du gjorde i steg 7) över gelétärningarna. Servera kyld.

Anteckningar

 • Om du föredrar mer eller mindre av det ena eller det andra sättet att äta gräs gelén, justera bara efter det.
 • Om du gillar gelékomponenten fastare, öka då förhållandet mellan Agar agar pulver och gräsgelévätskan. Gör tvärtom om du föredrar geléen mer lös.
 • Den flytande komponenten håller sig i kylen i upp till en vecka. Den beredda gelékomponenten håller sig 3-4 dagar, kyld i en förseglad behållare.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen