Mochi Recept - Bobatea-se

Mochi Recept

Mochi (餅) är en japansk klibbig riskaka eller ris bollar som används både i salta och söta rätter. Mochi är vanligtvis gjord av “sött ris” (även kallat Mochi-ris och det är faktiskt inte sött i sig) kokt och krossat tills det blir en pasta som är väldigt klibbig och slät och sedan formas till kakor eller block. Den äts ofta i nyårs Ozoni-soppa eller bakad med sojasås. Det finns även en kinesisk liknande dessert som heter Tang Yuan, om du vill veta mer om den rätten kan du klicka på Tang Yuan Recept.

Vad är Mochi?

Mochi gjord av kokt sött ris håller sig inte fräsch och mjuk för länge, och behöver vanligtvis grillas eller värmas upp för att kunna ätas senare. Sweet Mochi använder dock Mochiko (sött rismjöl) och mycket socker, och den förblir mjuk under en längre tid i rumstemperatur på grund av den stora mängden socker. Den är elastisk och formbar, och den kan formas som du vill till olika desserter. Du kanske till och med ser det på frysta yoghurtbutiker i som en topping, som faktiskt är Gyuhi (求肥) skuren i galleria bitar.

Mochiko är pulveriserat sött ris, och det söta rismjölet blir Mochi helt enkelt genom att tillsätta vatten och ånga. Det är inte att förväxla med rismjöl eller ens glutenöst rismjöl. När du gör Mochi, se till att du använder Mochiko eller sött rismjöl. Den främsta anledningen till att vi använder Mochiko är att den blir klibbig Mochi när den tillagas, inte mjuk congee. Det är också mycket lättare att göra Mochi med Mochiko än att göra det av riktigt sött ris. En annan japansk dessert som är en variant av Mochi är Dango, vill du läsa mer och tesa det kolla in vårt Dango recept.

Mochi gjord av Mochiko kan verka lite mjukare än traditionell Mochi gjord av ris, men det fungerar särskilt bra att göra den här typen av mjuk Sweet Mochi. Sweet Mochi har verkligen mycket socker och det är ganska sött, men Mochis konsistens och dess hållbarhet kan lida lite om du skär för mycket av sockret.

Om du äter Sweet Mochi direkt, kanske du kan hålla tillbaka lite socker, men vi rekommenderar det inte generellt. Med denna Sweet Mochi kan du göra många varianter av japanska sötsaker. Nykokt Sweet Mochi är väldigt klibbig, så använd stärkelse rikligt för att hantera den. Du kan slå en boll av Anko (söt röd bönpasta) med Mochi och göra den till Daifuku Mochi, lägga glass inuti för att göra Mochi-glass, eller precis som den är belagd med lite Kinako (sojabönor).

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Ingredienser

Ingredienser för detta recept är enkla nog att hitta i din lokala matbutik eller asiatiska livsmedelsbutik. Mochiko är ofta tillgänglig i vanliga stormarknader (Mochiko kan användas som förtjockningsmedel för matlagning) eller asiatiska butiker. I den här utgåvan av vårt recept har vi ändrat några av stegen för att göra det enklare för dig.

Eftersom att det kan vara svårt att helt lösa upp sockret i en kastrull med Mochi-degen, gjorde vi sockersirap först för att blandas med Mochi istället. Var noga med att tillaga och blanda Mochi-deg och sirap på låg värme utan att bryna. Det är lättare än du kanske tror att göra Japanese Sweet Mochi hemma. Detta recept är även perfekt med en Bubble Tea, Läs mer om Boba Tea här.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Mochi Recept

Mochi Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 4 votes
Course: DessertCuisine: JapanDifficulty: Enkel
Portion

8

portioner
Förberedelsetid

30

minutes
Tillagningstid

30

minutes
Kalorier

420

kcal
Totaltid

1

hour 

  Mochi (餅) är japansk klibbig riskaka eller risbollar som används både i salta och söta rätter. Mochi är vanligtvis gjord av “sött ris” (även kallat Mochi-ris och det är faktiskt inte sött i sig) kokt och krossat tills det blir en pasta som är väldigt klibbig och slät och sedan formas till kakor eller block. Den äts ofta i nyårs Ozoni-soppa eller bakad med sojasås.

  Tillagningsläge

  Behåll skärmen på

  Ingredienser

  Köksredskap

  Instruktioner

  • Blanda Mochiko och hälften av vattnet i en glas (eller annan värmesäker) skål och blanda väl. Tillsätt lite mer vatten om det är för torrt, 1 msk i taget.
  • Ånga Mochiko-degen (låt degen ligga kvar i skålen) i en ångkokare i 20 minuter.
  • Under tiden, lägg andra hälften av vattnet och socker i en medelstor kastrull, koka tills sockret löst sig för att göra sockersirap.
  • Överför den ångade Mochi i en kastrull och koka på medel låg till låg värme, tillsätt och blanda i sockersirapen. Koka tills sirapen är helt ihopblandad, blanda hela tiden eftersom Mochi blir klibbig. Ta dig tid och var försiktig så att den inte bränns.
  • Ta ut den varma Mochi ur grytan på en plåt rikligt pudrad med majsstärkelse. Forma och skär som du vill.

  Anteckningar

  • Sweet Mochi är smaskig som den är, men du kanske vill att den ska vara ännu finare. Linda Anko-bollar med tunt sträckt Mochi för att göra Daifuku Mochi. Eller skär små bitar och toppa grönt te-glass.
  • Om du inte tycker om att det är för sött kan du alltid minska sockret i receptet.

  Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

  Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


  Boba Tea-guiden

  Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


  Tips och feedback

  Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Rulla till toppen