Japanese Dango (Japansk Dangodumpling Recept) – Endast 4 Ingredienser

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Japanese Dango?

Mochi är verkligen ett unikt tillskott till den redan stora tallriken som är det japanska köket och säljs i en uppsjö av varianter, mestadels i form av många olika sötsaker. Den är gjord av blötläggning, tillagning och dunkning av vitt fullkornsris. Riset dunkas tills det blir en klibbig klibbig substans som kan formas till form. Den traditionella dunkningen av risceremonin kallas Mochitsuki, och jag rekommenderar att du ser den här om du har chansen. På vissa festivaler i Japan kommer du att ha en chans att bevittna när två vuxna män hamnar iväg på en gigantisk träskål med ris tills den blir varm, läcker mochi.

Mochi kan delas upp i hård mochi och mjuk mochi. Hård mochi kan köpas i små tegelformar eller små halvkulor. Dessa mochi rostas traditionellt i en liten rost i ca 15 minuter innan de äts. Du kan ställa in din ugn för att grilla och se när mochi expanderar och får en smakrik rostad gyllene topp. Detta äts sedan i en söt röd bönsoppa (oshiruko), eller doppas i en blandning av sojasås och socker. Att rosta och äta klibbig mochi är en ganska rolig liten aktivitet, så ta chansen att förbereda den med dina barn eller kanske bara någon som är lika ung i sinnet. Men se upp med fingrarna, för mochin blir varm!

En snabb titt runt sötsakerna i vilken stormarknad eller närbutik som helst, kommer att visa dig hur populär mjuk mochi är. Daifukumochi, är utan tvekan den mest populära mochiprodukten för konfektyr. Det är mjuk stretchig mochi fylld med röd bönpasta (anko). Dessa kan lätt köpas i många olika färger för runt 100 yen en boll. En populär variant av mochi är ichigo (jordgubb) daifukumochi, som är väldigt lik bortsett från en hel söt färsk jordgubbe i mitten av anko. Dessa mochi tenderar att vara mer säsongsbetonade och kan köpas från de flesta stormarknader eller närbutiker.

Kanske har du sett dango ätas i ett av dina japanska favoritprogram eller anime. Denna populära lilla variant görs ofta som söta små bollar av mochi på ett spett och täcks sedan av läcker sås eller anko. Detta är en extremt enkel liten goding att göra hemma om du letar efter ett sött litet japanskt mellanmål (eller dessert!) för att verkligen imponera.

Japansk dango med söt krameliserat socker sås

Ingredienser

1 kopp klibbigt rispulver (mochiko).
3/4 kopp varmt vatten.
½ kopp farinsocker.
Ca 2-4 msk vitt socker efter smak.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Instruktioner – Steg för steg

1. Förbered en stor kastrull med vatten för att koka, vattnet ska vara cirka 1,5-2 tum djupt.

2. Lägg 1 kopp klibbigt rispulver i en skål.

3. Blanda 2-3 matskedar vitt socker i en måttbägare med 3/4 kopp kokt vatten tills det är upplöst.

4. Blanda det söta varma vattnet och rispulvret tills en varm degig boll bildas. För mycket vatten och degen blir för kladdig att hantera.4.

5. Vid det här laget kan du välja att lägga till valfri matfärg om du vill ha en dango som ser annorlunda ut.

6. Kavla ut degen tills den är en cylinder på ca. 2 cm bred. Skär cylindern i jämna fyrkantiga bitar.

7. Rulla de enskilda bitarna till fina små sfärer och lägg dem i det kokande vattnet.

8. När bollarna börjar flyta är de redo att tas bort och kylas.

9. I en stekpanna, blanda ½ kopp farinsocker med 1/2 kopp vatten och låt sjuda försiktigt tills det lösts upp.

10. Spetsa dangobollarna och lägg dem försiktigt i pannan med sjudande sockersås och låt dem koka i ca 5 minuter. Var försiktig så att de inte bränns!

11. Ta bort dango och lägg på en tallrik. Använd en sked för att ringla eventuell återstående sås över toppen.

12. Njut av denna japanska godis varm eller kall!

 • Njut av denna japanska godis varm eller kall!
Dango - Japansk dango

Japanese Dango (Japansk Dangodumpling) Recept

Japanese Dango (Japansk Dangodumpling) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 1 vote
Course: Dessert, SnacksCuisine: JapanskDifficulty: Enkel
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

10

minutes
Tillagningstid

20

minutes
Kalorier

300

kcal
Totaltid

30

minutes

Mochi är verkligen ett unikt tillskott till den redan stora tallriken som är det japanska köket och säljs i en uppsjö av varianter, mestadels i form av många olika sötsaker. Den är gjord av blötläggning, tillagning och dunkning av vitt fullkornsris. Riset dunkas tills det blir en klibbig klibbig substans som kan formas till form. Den traditionella dunkningen av risceremonin kallas Mochitsuki, och jag rekommenderar att du ser den här om du har chansen. På vissa festivaler i Japan kommer du att ha en chans att bevittna när två vuxna män hamnar iväg på en gigantisk träskål med ris tills den blir varm, läcker mochi.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

Köksredskap

Instruktioner

 • Förbered en stor kastrull med vatten för att koka, vattnet ska vara cirka 1,5-2 tum djupt.
 • Lägg 1 kopp klibbigt rispulver i en skål.
 • Blanda 2-3 matskedar vitt socker i en måttbägare med 3/4 kopp kokt vatten tills det är upplöst.
 • Blanda det söta varma vattnet och rispulvret tills en varm degig boll bildas. För mycket vatten och degen blir för kladdig att hantera.
 • Vid det här laget kan du välja att lägga till valfri matfärg om du vill ha en dango som ser annorlunda ut.
 • Kavla ut degen tills den är en cylinder på ca. 2 cm bred. Skär cylindern i jämna fyrkantiga bitar.
 • Rulla de enskilda bitarna till fina små sfärer och lägg dem i det kokande vattnet.
 • När bollarna börjar flyta är de redo att tas bort och kylas.
 • I en stekpanna, blanda ½ kopp farinsocker med 1/2 kopp vatten och låt sjuda försiktigt tills det lösts upp.
 • Spetsa dangobollarna och lägg dem försiktigt i pannan med sjudande sockersås och låt dem koka i ca 5 minuter. Var försiktig så att de inte bränns!
 • Ta bort dango och lägg på en tallrik. Använd en sked för att ringla eventuell återstående sås över toppen.
 • Njut av denna japanska godis varm eller kall!

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen