YiFang Fruit Tea Stockholm Matcha - Bobatea.se

Hur gör man Bubble Tea? (Bubble Tea Recept)

Hur gör man bubble tea? Har du någonsin velat lära dig att göra hemmagjord bubble tea? I denna guide hittar du allt du behöver veta för att göra den krämiga, läckra och underbara enkla bubble tea-receptet hemma hos dig!

Med butiker som säljer denna hippa och trendiga isdryck på praktiskt taget varje gathörn idag, tycker vi att det skulle vara kul att dela allt vi på bobatea.se vet om bubble tea med er. Så att du kan göra hemmagjord bubble tea!

Oavsett om du är nybörjare med bubbelte eller dricker det hela tiden hittar du allt du behöver veta om att göra ditt eget bubbelte i detta inlägg.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Bubble Tea?

Bubble tea är en taiwanesisk te-baserad dryck som går under namn som bland annat mjölkte, pärlte, tapioka-te, bobate, boba nai cha, boba tea, bubble tea, skummjölkte och flera andra. Kärt barn har flera namn som man brukar säga!

Uppfunnen på 1980-talet diskuteras den exakta historien om vem som uppfann Bubble Tea, men man tror att Lin Hsiu Hui från Chun Shui Tang Tea Shop i Taichung, Taiwan, kom på drycken när hon slumpmässigt hällde yuan i hennes iste under ett möte 1988.

Snabbspolning framåt i tre decennier och denna upptäckt av mjölkte blandat med tapiokakulor som utvecklats till hundratals olika, roliga och unika kombinationer av bubblate-smak. Bubble tea-butiker finns till synes överallt dessa dagar (vi känner till minst tre inom två miles från mitt hus) och färgvarianterna, tack vare alla olika smaker (som grönt te, jordgubbe, taro och mango!) Verkar fortsätta att bli svalare och svalare.

Men för idag åtminstone ska vi lära dig hur man gör bubbelte på den mest grundläggande nivån – starkt svart te, socker, mjölk och tapioka. När allt kommer omkring tvivlar vi starkt på att de flesta av oss skulle veta vad vi skulle göra med alla olika smaker, tuffa (eller QQ) tillsatser eller flera mjölksorter. Men du kan läsa mer om de olika typerna av bubbelte här.

Vad är Boba?

Boba, ofta synonymt med bubbelte eller bubble tea, är faktiskt de små svarta bollarna som sjunker till botten av ditt bubbelte!

Boba är gjord av delvis kokt tapiokamjöl – den raffinerade stärkelsen extraherad från kassava roten. Boba är glutenfri och i sitt naturliga tillstånd smaklös. Älskad för sin tuffa konsistens, kan Boba läggas till både varma och kalla drycker inklusive varma teer eller smoothies.

Bubble Tea Ingredienser

Som vi nämnde ovan är detta bubbelte som det mest grundläggande. Det finns faktiskt flera anledningar till att vi på bobatea.se älskar denna versionen mer än någon annan!

Det är inte för söt i smaken. Om du någonsin har varit i en bubbeltebutik kanske du har upptäckt att bubbelte kan bli supersöt, supersnabbt. Medan den första klunken kan smaka underbart, men därefter kan man känna sig sockersjuk resten av dagen.

Ingredienserna är enkla. Bortsett från boba har du förmodligen allt annat du behöver för att göra bubbelte direkt från ditt eget hem. Det är klart snabbt. Den längsta delen av hela processen är att göra te och vänta på att det ska svalna.

Så vad är dessa superenkla ingredienser?

Te

För detta bubbelte-recept använder vi ett enkelt “English Breakfast Black Tea”. Högt i koffein, det var vad vi hade till hands och det fungerade perfekt. Oolong te skulle också kunna fungera bra, eller något annat robust svart te. Oroa dig inte för att överdriva ditt te eftersom du kommer att lägga till mjölk (eller grädde) samt lite socker.

Mjölk

Vi gillar att använda helmjölk eller halv och halv när vi gör detta bubbelte-recept. Tung grädde är för tungt och mjölk med låg fetthalt ger inte tillräckligt med krämighet som mjölket ska ha. Mjölk, vetemjölk eller kokosmjölk med full fetthalt är våra bästa val, men andra växtbaserade mjölkalternativ (soja, mandel, valnöt) kommer också att fungera.

Sötningsmedel

Fördelen med att göra bubbelte hemma är att du kan tillsätta så mycket eller så lite socker som du vill. Den totala mängden kommer att variera beroende på vilken typ av mjölk du använder, hur länge du bränner ditt te och framför allt personlig preferens. I det här receptet använde vi granulerat vitt socker, men enkel sirap, honung eller agave skulle också fungera.

Is

Naturligtvis kan bubblete i dag komma antingen varmt eller kallt. I det här fallet behöver du dock is. Beroende på hur kallt ditt te blir avgör hur mycket is du behöver.

Tapiokapärlor

Slutligen Boba. Det är den snabbmatlagande typen som vi brukar använda, vilket innebär att de inte tar mer än en timme att laga mat. I själva verket tar de bara 5-10 minuter. Det finns en mycket viktig sak att notera om snabbkokta tapiokapärlor – gör dem inte i förväg. Du kommer att märka att efter bara 1-2 timmar börjar de stelna och torka ut (den motsatta effekten av vad vi ska).

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Hur gör man bubble tea?

Nu när vi vet allt om bubbelte och boba och en kort historia om hur denna unika taiwanesiska dryck kom till, låt oss lära oss att göra en själv.

1. Förbered teet först

Det första du vill göra, innan du gör något annat, är att förbereda teet. Du behöver inte snyggt eller dyrt svart te. Men du vill ha ett mycket starkt svart te.

För att åstadkomma detta, koka cirka 6 koppar vatten. Ta av från värmen och lägg i tepåsar och granulat (om du använder). För detta recept lade vi till cirka 1 matsked socker per glas bubbelte. Lägg gärna till mer eller mindre för att passa din egen personliga smak och preferens.

Låt ditt te vara så brant och kom till rumstemperatur.

Om du är orolig för tiden och vill ha ditt bubbelte så snart som möjligt kan du antingen förbereda det svarta teet i förväg eller överföra det brusande teet till kylen för att påskynda kylningsprocessen. Som sagt, du vill låta ditt te branta i minst 15-25 minuter.

Kom ihåg att starkt te är bra när det gäller bubbelte.

2. Förbered din Boba (tapioka pärlor)

Eftersom vi använder tapiokapärlorna med snabbkokning behöver du inte göra dem i förväg. I själva verket vill du inte göra dem i förväg annars riskerar du att de torkar ut och stelnar.

Så koka upp en liten kruka med vatten ungefär 15 minuter innan du planerar att servera ditt bubbelte. Tillsätt boba och rör om så att de inte klumpar ihop sig och klibbar ihop. Låt boba koka i cirka 5-7 minuter.

De ska flyta på ytan och supertuggiga.

Töm och skölj under kallt vatten – oroa dig inte, de kommer inte att falla sönder. Du kan överföra dem tillbaka till den ursprungliga potten eller till en ren serveringsskål.

3. Sätt ihop ditt Bubble Tea

Den sista delen handlar om ihopsättningen av ditt hemmagjorda bubble tea.

Ta tag i fyra glas (valfritt glas fungerar, se bara till att de är tillräckligt stora för att rymma ungefär 2 koppar eller så) och dela den kokta boban mellan dem. Fyll varje glas med is och häll cirka 1 – 1 1/2 koppar svart te vid rumstemperatur. Tillsätt cirka 2-3 (eller fler) matskedar mjölk eller halv och halv i varje glas och rör om för att kombinera.

Smaka efter sötma. Är det tillräckligt sött?

Vi gillar att lägga till en liten buffert för att lägga till extra sötningsmedel för alla fall. När allt kommer omkring är det bättre att ha möjlighet att lägga till mer, eftersom det är ganska omöjligt att ta bort det när du har lagt till det där.

Tips och tricks

Var först och främst säker. Tapioka-bollar, även om de är roliga att tugga, är också en kvävningsrisk. Speciellt för barn. Som sådan rekommenderar vi servering med både ett återanvändbart halm och en lång sked som kan skopa ut alla de läckra bobakulorna.
Detta bubbelte-recept avnjutas bäst så snart som möjligt, eller åtminstone samma dag.
Om du vill ha ett extra kallt te, kombinera mjölken, teet och några isbitar (men inte bobaen!) I en cocktailskakare. Skaka kraftigt (som om du gjorde en cocktail) och häll i ett glas fyllt med boba och is.
Detta är faktiskt det mer “traditionella” sättet att göra bubbelte (skakning, snarare än omrörning, det vill säga).
Ha kul med andra teer som matcha, grönt te eller thailändskt te.

Vanliga frågor om Bubble Tea

Är bubbelte hälsosamt?
Tyvärr finns det inget ja eller nej svar på denna fråga. Så, i ett försök att göra saker lite enklare för oss alla, kommer vi att bryta ner det goda och det dåliga med bubbla te (snälla, hata mig inte).De goda. Te! åtminstone den obestannade, naturliga typen, som det svarta teet vi använde i detta bubbelte-recept. Också bra? mjölk och andra växtbaserade mjölkalternativ med låg sockerhalt. Det dåliga. De galna mängderna socker. Enligt Livestrong kan en servering “innehålla så mycket som 1/2 kopp kokta tapiokapärlor, 1/4 kopp socker och 1/8 kopp sötad kondenserad mjölk”. Många av blandningarna kan också innehålla konstgjorda ingredienser och färgämnen. Upp till debatt. Tapioka pärlor. Vi vet vad?! Bortsett från att tapioka är det som anses vara en “tom” energikälla, hävdar vissa undersökningar nu att dessa tapioka pärlor innehåller spårmängder av polyklorerade bifenyler (PCB) såsom styren, acetofenon och bromerad förening. Ni, som med alla påståenden ta det för vad det är tills det har visat sig vara 100% korrekt. Som en självutnämnd ”balanserad matälskare” kommer vi att fortsätta njuta av ett glas bubbelte varje gång. Rekommenderar vi att dricka en fylld med tung grädde och socker varje dag? Antagligen inte. Sunt förnuft helt enkelt.

Vad är popping boba?
Popping Boba skiljer sig helt från traditionell Boba. Popping Boba, till skillnad från traditionell boba, är INTE gjord av tapioka. Istället är popping boba tillverkad med en process som använder natriumalginat och antingen kalciumklorid eller kalciumglukatlaktat för att forma en vätska till squishy sfärer. Denna process kallas sfärifiering och resultatet squishy sfärer som resulterar ser ut som rog (helt mogna inre äggmassor i äggstockarna). Ingredienser för poppande boba med passionsfrukt (som exempel) inkluderar vatten, socker, passionsfruktjuice, kalciumlaktat, tångsextrakt, äppelsyra, FD & C-gul, passionsfruktsmak, kaliumsorbat.

Var kan jag köpa Boba?
Vi köpte tapiokapärlor som används i detta bubbelte recept på Amazon, men du hittar det också i de flesta asiatiska stormarknader.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen