thai boba tea

Hemmagjord Thai Boba Tea (Thai boba tea recept)

“Thai Milk Tea” som finns överallt i Thailand, kallas på thailändska ”Cha Yen” som bokstavligen översätts till ”kallt te”. På grund av Thailands mycket varma klimat serverar de väldigt ofta sitt te kallt. Thai Milk Tea är lika populärt i Thailand som iskaffe från Starbucks, Espresso house och andra caféer är här i Sverige under sommarmånaderna. Bubble Tea, även kallad boba tea, är ett populärt tillskott till iste i Sydostasien. På grund av den roliga och unika strukturen samt dess visuella tilltalande, har det blivit ganska populärt även här i Sverige. Den sensationella drycken boba tea kombinerat med thai milk tea har resulterat till thai boba tea, vilket detta inlägg presenterar för att du ska kunna göra din egen thai boba tea hemma! Detta enkla thai boba tea recept är perfekt för en varm sommardag!

Vad är Thai Boba Tea?

Thai Boba Tea har många namn – det kan kallas Thai Bubble Tea, Thai Milk Pearl Tea och Thai Tea med Boba för att nämna några, alla varianter av namnet hänvisar till Thai Milk Tea med tillsats av boba (tapiokapärlor). Teet i sig är en blandning av svart te blandat med kryddor. När du beställer Thai Milk Tea, här i Sverige eller i Thailand, kommer det nästan alltid att göras med en färdigblandad blandning av svart te infunderat med örter, kryddor och färgämnen. Den orange färgen tillsattes så att teet sticker ut bland andra teer. Teblandningen kan också tillsättas med socker och kondenserad mjölk som ger den där söta och krämiga smaken. I detta inlägg visar vi hur du snabbt och enkelt, steg för steg kan göra din egen thai boba tea hemma!

Boba Tea
Thai Boba Tea

Ingredienser

Thai-te. För detta bubble tea recept användet vi en thai-iste-mix. Den innehåller kryddor, te och färgämnen som är ihopblandade. Den färdiga mixen smakar verkligen nästan identiskt med autentisk thai tea från Thailand (det beror naturligtvis på hur mycket grädde och socker du väljer att lägga till efter egen smak). Det finns flera olika blandningar tillgängliga i asiatiska livsmedelsbutiker.

Mjölk. Vi gillar att använda helmjölk eller mjölk/kaffegrädde när vi gör detta thai bubbelte-recept. Tung grädde är för tungt och mjölk med låg fetthalt ger inte tillräckligt med krämighet som mjölket ska ha. Mjölk, vetemjölk eller kokosmjölk med full fetthalt är våra bästa val, men andra växtbaserade mjölkalternativ (soja, mandel, valnöt) kommer också att fungera. Sötad kondenserad mjölk är mycket vanligt för thailändskt te om du föredrar en sötare drink.

Sötningsmedel. Fördelen med att göra boba tea hemma är att du kan tillsätta så mycket eller så lite socker som du vill. Den totala mängden kommer att variera beroende på vilken typ av mjölk du använder, hur länge du låter ditt te stå och framförallt din personliga preferens. I det här thai bubble tea receptet använder vi granulerat vitt socker, men enkel sirap, honung eller agave skulle också fungera.

Is. Naturligtvis kan dessa te-bubblor komma antingen varma eller kalla. I det här fallet behöver du dock is. Beroende på hur kallt ditt te blir avgör hur mycket is du behöver.

Boba (tapiokakulor). Det är den snabbmatlagande typen som vi brukar använda, vilket innebär att de inte tar mer än en timme att laga mat. I själva verket tar de bara 5-10 minuter. Det finns en mycket viktig sak att notera om snabbkokta tapiokapärlor – gör dem inte i förväg. Du kommer att märka att efter bara 1-2 timmar börjar de stelna och torka ut (den motsatta effekten av vad vi ska ha).

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Instruktioner (steg för steg)

Steg 1 – Förbered teet

Förbered teet först. Det första du vill göra är att förbereda teet. För att åstadkomma detta, koka cirka 5 koppar vatten. Tillsätt löst te och socker och blanda väl för att kombinera. Sänk värmen till låg och täck över med lock. Brant i cirka 15-20 minuter. Thailändskt te är i allmänhet mycket mer bittert än vanligt te.

För detta recept lade vi till cirka 1 matsked socker per glas bubbelte. Lägg gärna till mer eller mindre för att passa din egen personliga smak och preferens. Om du är orolig för tiden och vill ha ditt bubbelte så snart som möjligt kan du antingen förbereda teet i förväg eller överföra det branta teet till kylen för att påskynda kylningsprocessen. Med det sagt vill du låta ditt thailändska te branta i minst 15 minuter.

Steg 2 – Sila teblandningen

Eftersom den thailändska teblandningen är löst lövte (inte tepåsar) måste du sila den för att separera teet från det fasta ämnet. Omedelbart efter, överför det till kylen för att svalna.

Steg 3 – Förbered boba (tapiokakulor)

Förbered din boba (tapiocabollar). Eftersom vi använder de snabbkokta tapioka-pärlorna behöver du inte göra dem i förväg. I själva verket vill du inte göra dem i förväg alls. Du riskerar då annars att de torkar ut och stelnar. Cirka 15 minuter innan du planerar att servera ditt bubbelte, koka upp en liten kastrull med vatten. Tillsätt boba och rör om så att de inte klumpar ihop sig och klibbar ihop. Låt boba koka i cirka 5-7 minuter. Töm och skölj under kallt vatten – oroa dig inte, de faller inte ihop. Du kan överföra dem till den ursprungliga potten eller till en ren serveringsskål.

Steg 4 – Sätt ihop drycken!

Ta tag i fyra glas (valfritt glas fungerar, se bara till att de är tillräckligt stora för att rymma cirka 2 koppar eller så) och dela upp den kokta boban mellan dem. Fyll varje glas med is och häll cirka 1 – 1 1/2 koppar med thailändskt te i varje. Tillsätt cirka 2-3 (eller fler) matskedar mjölk eller gräddmjölk i varje glas och rör om för att kombinera ingredienserna. Smaka och se efter om sötman stämmer efter din preferens. Allt väl? Eller behöver det lite mer av något?

Steg 5 – Servera!

När dina glas har förberetts och smakats är det dags att servera och njuta med nära och kära!

Hemmagjord Thai Boba Tea Recept

Hemmagjord Thai Boba Tea Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
0.0 from 0 votes
Course: DryckCuisine: ThailandDifficulty: Enkel
Portion

1

portioner
Förberedelsetid

15

minutes
Tillagningstid

15

minutes
Kalorier

250

kcal
Totaltid

30

minutes

“Thai Milk Tea” som finns överallt i Thailand, kallas på thailändska ”Cha Yen” som bokstavligen översätts till ”kallt te”. På grund av Thailands mycket varma klimat serverar de väldigt ofta sitt te kallt. Thai Milk Tea är lika populärt i Thailand som iskaffe från Starbucks, Espresso house och andra caféer är här i Sverige under sommarmånaderna. Bubble Tea, även kallad boba tea, är ett populärt tillskott till iste i Sydostasien. På grund av den roliga och unika strukturen samt dess visuella tilltalande, har det blivit ganska populärt även här i Sverige. Den sensationella drycken boba tea kombinerat med thai milk tea har resulterat till thai boba tea, vilket detta inlägg presenterar för att du ska kunna göra din egen thai boba tea hemma! Detta enkla thai boba tea recept är perfekt för en varm sommardag!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • Thai-te

 • Mjölk – alternativa går bra

 • Boba (Tapiokapärlor)

 • is

 • Sötningmedel

Köksredskap

Instruktioner

 • Förbered teet först. Det första du vill göra är att förbereda teet. För att åstadkomma detta, koka cirka 5 koppar vatten. Tillsätt löst te och socker och blanda väl för att kombinera. Sänk värmen till låg och täck över med lock. Brant i cirka 15-20 minuter. Thailändskt te är i allmänhet mycket mer bittert än vanligt te.

  För detta recept lade vi till cirka 1 matsked socker per glas bubbelte. Lägg gärna till mer eller mindre för att passa din egen personliga smak och preferens. Om du är orolig för tiden och vill ha ditt bubbelte så snart som möjligt kan du antingen förbereda teet i förväg eller överföra det branta teet till kylen för att påskynda kylningsprocessen. Med det sagt vill du låta ditt thailändska te branta i minst 15 minuter.
 • Eftersom den thailändska teblandningen är löst lövte (inte tepåsar) måste du sila den för att separera teet från det fasta ämnet. Omedelbart efter, överför det till kylen för att svalna.
 • Förbered din boba (tapiocabollar). Eftersom vi använder de snabbkokta tapioka-pärlorna behöver du inte göra dem i förväg. I själva verket vill du inte göra dem i förväg alls. Du riskerar då annars att de torkar ut och stelnar. Cirka 15 minuter innan du planerar att servera ditt bubbelte, koka upp en liten kastrull med vatten. Tillsätt boba och rör om så att de inte klumpar ihop sig och klibbar ihop. Låt boba koka i cirka 5-7 minuter. Töm och skölj under kallt vatten – oroa dig inte, de faller inte ihop. Du kan överföra dem till den ursprungliga potten eller till en ren serveringsskål.
 • Ta tag i fyra glas (valfritt glas fungerar, se bara till att de är tillräckligt stora för att rymma cirka 2 koppar eller så) och dela upp den kokta boban mellan dem. Fyll varje glas med is och häll cirka 1 – 1 1/2 koppar med thailändskt te i varje. Tillsätt cirka 2-3 (eller fler) matskedar mjölk eller gräddmjölk i varje glas och rör om för att kombinera ingredienserna. Smaka och se efter om sötman stämmer efter din preferens. Allt väl? Eller behöver det lite mer av något?
 • När dina glas har förberetts och smakats är det dags att servera och njuta med nära och kära!

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen