Är boba tea onyttig?

Boba tea, även känd som bubble tea, är en drink som kommer från Taiwan som nyligen har ökat i popularitet över hela världen. Under de senaste åren har bubbel teas popularitet skjutit i höjden. En gång en relativt obskyr drink som bara fanns i i Asien, nu kan du hitta en bubbeltebutik i praktiskt taget i hela Sverige. Bubble te-kedjor dyker upp till vänster och höger och den älskade drinken är mer tillgänglig än någonsin. Håll dock i hatten: Bubble tea är inte den roliga och ofarliga drycken som många antar.

Drycken är gjord av en tebas (svart, grön eller vit) och blandas i en cocktailshaker med mjölk och tapiokapärlor. Dessa pärlor – som ser ut som bubblor när de kommer upp genom sugröret – är kända för sin hala och sega konsistens, såväl som sin söta smak.

Boba tea kan komma i en mängd olika smakkombinationer. Olika frukter, siraper och andra tillägg kan blandas i boba tea, inklusive fruktgeléer, pudding, is och fruktbitar. Denna dryck serveras vanligtvis kall med ett brett sugrör så att du kan dricka boba tillsammans med teet. Men är boba tea onyttig?


Näringsinformation

Enligt USDA innehåller ~240ml boba tea:

  • Kalorier: 120 kcal
  • Protein: 0 gram
  • Fett: 1,5 gram
  • Kolhydrater: 28 gram
  • Fiber: 0 gram
  • Socker: 28 gram

Tänk på att dessa näringsämnen bara står för det genomsnittliga bobateet. Många bobateer innehållet tillbehör som pudding, yoghurt, frukt, gelé, sirap och mer.

Boba-te ger få vitaminer och mineraler. Den innehåller dock små mängder av:

  • Folat
  • Kalcium
  • Järn
  • Selen

Potentiella hälsofördelar med Boba Tea

Tyvärr ger boba i sig väldigt få hälsofördelar, även om dess kalorier och kolhydrater kan ge dig en boost i energi. I de flesta fall innehåller boba-te höga nivåer av socker, vilket är kopplat till långvariga hälsotillstånd som diabetes och överdriven fetma.

Teet i dessa drycker kan dock erbjuda följande hälsofördelar:

Lägre blodtryck

En studie att dricka grönt te – en vanlig bas för boba-te – kan sänka blodtrycket och det totala kolesterolet, vilket kan minska risken för att utveckla allvarliga tillstånd som hjärtsjukdomar och stroke.

Minskad risk för cancer

Grönt te har också visat sig ha en inverkan på vissa cancerformer. I en studie som undersökte grönt tes antioxidanter, ämnen som förhindrar eller bromsar skador från instabila syremolekyler i kroppen, fann forskare att grönt te kan minska risken för lever-, bröst-, prostatacancer och kolorektal cancer. Men många bubbla te-blandningar använder inte grönt te som bas.


Potentiella risker med Boba Tea

Även om det finns vissa hälsofördelar med att konsumera grönt te i vissa bubbla team-blandningar, innehåller de flesta former av boba-te också höga nivåer av socker. Mängden socker du dricker tillsammans med ditt boba-te kan utgöra potentiella risker.

Ökad risk för fetma och sjukdomar

Att konsumera höga nivåer av socker har kopplats till allvarliga hälsokomplikationer som fetma, hjärt-kärlsjukdomar, alkoholfri fettleversjukdom (NAFLD), kognitiv försämring och vissa former av cancer.

Att dricka sockersötade drycker är också kopplat till högre kroppsfett hos ungdomar.

Allergiska reaktioner

Eftersom boba tapiokabollarna är gjorda av kassava bör du också undvika boba om du är allergisk mot rotfrukter. Vissa personer med latexallergier kan också reagera på produkter gjorda av kassava.


Hälsosammare alternativ

Liksom många söta drycker, är boba-te bäst att avnjutas med måtta. Det finns dock några alternativ och ersättningar som kan göra boba-teet mycket hälsosammare.

Lägre nivåer av socker

När du beställer boba-te eller gör ditt eget, leta efter alternativ med lägre socker. Även om boba-teet blir mindre sött, kan du fortfarande njuta av smaken med mindre socker.

Andra alternativ för socker kan vara honung eller andra sötningsmedel.

Mejerialternativ

Havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, kokosmjölk eller gräddersättning utan mejeri kan minska på kalorierna samtidigt som de ger fler hälsofördelar än helmjölk eller grädde. Dessa är också ett bra alternativ för dem med mjölkallergier. Vill du veta mer kan du läsa vidare kring alternativa mjölk.

boba tea mjölk alternativ

Färre tillbehör

Själva bobatapiokapärlorna innehåller mycket socker, så att be om färre tapiokapärlor kan hjälpa dig att minska på socker.

Många tebutiker ger dig möjlighet att lägga till tillbehör till din bobadrink, som gelé, pudding eller yoghurtfyllda tapiokapärlor. Att be om färre tillbehör – eller inget alls – kan minska ditt sockerintag avsevärt.

Boba tea tillbehör

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen