Taiyaki recept (Japansk dessert)

Taiyaki (uttalas: “Taj-Yah-Kii”) är en typisk japansk streetfood-dessert och en mycket populär efterrätt på festivaler och evenemang. Västerlänningar undrar ofta varför taiyaki, som är en efterrätt, är formad som en fisk? Jo, det härstammar från “imagawayaki”, vilket är ett mycket liknande bakverk som är i en rund form snarare än en fiskform.

Kulturen bakom Taiyaki

Det exakta ursprunget är fortfarande okänt, men någon gång under Edo-perioden i det som nu är huvudstaden Tokyo så började marknadsföringskunniga butiker forma “imagawayaki” i form av en “tai” – som är en typ av fisk som kallas “japansk havsruda”. Den unika fisk-designen sålde mycket bättre och på det sättet skapades den omåttligt populära taiyaki som vi i detta inlägg presenterar!

För att bättre förstå varför denna fisk blev så populär är det viktigt att förstå att tai har en stark kulturell betydelse för det japanska folket. Det är traditionellt att servera tai på den 100:e dagen efter ett barns födelse, nyårsfirande och festivaler som “Toyohama Sea Bream Festival” där fiskesamhällets invånare bär en gigantisk tai flytandes i havet.

Form och stil

Stilarna på taiyaki varierar från skarpa rån till mjuk pannkaksstil. Detta recept faller någonstans mittemellan med en krispig och jämnt brynt utsida, men mjuk kakliknande mitt. Det är mer som en våffla än det är en pannkaka eller knaprig rån. Och eftersom smeten är så läcker, användes en mindre mängd “anko” (röd bönpasta) fyllning för att accentuera smeten, snarare än att fyllningen är huvuddelen av efterrätten.

taiyaki

Ingredienser (för 8st Taiyaki)

Taiyaki-smet

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!


Tillagning (steg för steg)

 1. 1. Blanda ihop mjölk, honung, sojasås och vaniljextrakt och ställ åt sidan.

 1. 2. Rör ihop smöret med sockret

 1. 3. Vispa i ett ägg och sedan det andra

 1. 4. Vispa i hälften av mjölet, sedan mjölken och sedan den andra hälften av mjölet

  * Smeten ska bilda en flytande – men inte helt flytande – smet. Det ska handla om konsistensen på mjukglass. Ställ in värmen på mellan låg och medel-låg värme för att börja värma din taiyaki-panna.
 1. 5. Använd en klämflaska för att pressa in en pöl smet i kroppen, sedan svansen och runt kroppen igen.

 1. 6. Placera den röda böninsatsen i mitten av taiyaki och tryck in halvvägs.

 1. 7. Häll mer smet över den röda böninsatsen så att den är helt täckt.

 1. 8. Stäng grilllocket och börja grilla.

  *Observera att detta receptet använder mycket fett i smeten, så att pensla pannan med olja innan är onödigt.
 • För tillagning, vrid värmen till låg. Du måste experimentera med din värmeplatta för att hitta rätt tidsmarginal för att tillaga varje sida så att de blir jämnt brynt, men inte bränns. Den totala grilltiden på varje sida är cirka 3 minuter, men det är viktigt att du testar grilltiden! Det bästa sättet att kalibrera din brännare med grilltiden är att börja med endast en taiyaki åt gången. Kontrollera färdigheten efter 1 minut, sedan var 45:e sekund. När du når perfekt färdighet kan du helt enkelt ställa in en timer för den tiden. Justera inte din brännare alls när du väl har hittat rätt inställning.

9. 9. Kontrollera att varje sida är klar och om den inte är klar, fortsätt grillningen med 45 sekunders mellanrum.

10. 10. Taiyakin är klara när de är jämnt gyllenbruna. Ta bort med ett par ätpinnar.

11.11. Servera medan den fortfarande är varm och krispig på utsidan!

Taiyaki (Japansk dessert) Recept

Taiyaki (Japansk dessert) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 2 votes
Course: SnacksCuisine: JapanskDifficulty: Medel
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

15

minutes
Tillagningstid

5

minutes
Calories

250

kcal
Totaltid

20

minutes
Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

Köksredskap

Instruktioner

 • Blanda ihop mjölk, honung, sojasås och vaniljextrakt och ställ åt sidan.
 • Rör ihop smöret med sockret.
 • Vispa i ett ägg och sedan det andra.
 • Vispa i hälften av mjölet, sedan mjölken och sedan den andra hälften av mjölet.

  * Smeten ska bilda en flytande – men inte helt flytande – smet. Det ska handla om konsistensen på mjukglass. Ställ in värmen på mellan låg och medel-låg värme för att börja värma din taiyaki-panna.
 • Använd en klämflaska för att pressa in en pöl smet i kroppen, sedan svansen och runt kroppen igen.
 • Placera den röda böninsatsen i mitten av taiyaki och tryck in halvvägs.
 • Häll mer smet över den röda böninsatsen så att den är helt täckt.
 • Stäng grilllocket och börja grilla.

  *Observera att detta receptet använder mycket fett i smeten, så att pensla pannan med olja innan är onödigt.

  För tillagning, vrid värmen till låg. Du måste experimentera med din värmeplatta för att hitta rätt tidsmarginal för att tillaga varje sida så att de blir jämnt brynt, men inte bränns. Den totala grilltiden på varje sida är cirka 3 minuter, men det är viktigt att du testar grilltiden! Det bästa sättet att kalibrera din brännare med grilltiden är att börja med endast en taiyaki åt gången. Kontrollera färdigheten efter 1 minut, sedan var 45:e sekund. När du når perfekt färdighet kan du helt enkelt ställa in en timer för den tiden. Justera inte din brännare alls när du väl har hittat rätt inställning.
 • Kontrollera att varje sida är klar och om den inte är klar, fortsätt grillningen med 45 sekunders mellanrum.
 • Taiyakin är klara när de är jämnt gyllenbruna. Ta bort med ett par träpinnar.
 • Servera medan den fortfarande är varm och krispig på utsidan!

Anteckningar

 • Använd gärna andra typer av fyllning också, du kan testa och göra med choklad, tjock vaniljsås m.m.
 • Det går att frysa in de och värma upp för att äta igen men svårt att få de krispiga igen.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen