Tapioca (Tapioka), Vad är det?

Du kanske känner till tapioca (tapioka) som kan vara basen till boba eller pearls, men denna glutenfria stärkelse som är extraherad från kassavaroten kan användas som förtjockningsmedel i både söta och salta rätter.

Odling av kassavaväxten, en infödd i Brasilien, även känd som yucca, har spridit sig över hela Sydamerika och Afrika, medan den kulinariska användningen av tapioka har blivit populär över hela världen.

Bild av Daniel Dan från Pexels - Tapioca Cassava rot
Bild på Cassava rot

Vad är Tapioca (Tapioka)?

Tapioka har en neutral smak och stark gelningskraft, vilket gör den effektiv som förtjockningsmedel i både söta och salta livsmedel. Till skillnad från majsstärkelse kan tapioka motstå en frys-upptining cykel utan att förlora sin gelstruktur eller bryta ner, vilket gör det till ett idealiskt förtjockningsmedel i glassrecept.

Olika sorter

Tapiokastärkelse kan köpas som mjöl eller snabbflingor; den är ogenomskinlig före tillagning men blir genomskinlig vid återfuktning. Tapiokapärlor och pulver är oftast vita eller benvita, men pärlorna, som ofta används i desserter, kan färgas till nästan vilken färg som helst. Tapiokapärlor finns i stora och små storlekar. Boba är stora sötade pärlor som ofta färgas svart och används för bubbelte.

Tapioca användningsområden

Traditionella användningsområden för tapioka inkluderar tapiokapudding, bubbelte eller boba tea och andra godisar och desserter. Både tapiokapudding och boba tea görs med tapioka med pärlor, eller små bollar av tapiokastärkelse som förvandlas till en seg, gummiaktig boll när de tillagas. Läs mer om Boba Tea här.

Dessutom ger tapioka kropp till soppor, såser och såser; det har mer förtjockningskraft och kostar i allmänhet mindre än mjöl och andra förtjockningsmedel. Tapioka kan läggas till köttfärsprodukter, som hamburgerbiffar och kycklingnuggets, som bindemedel och ingrediensstabilisator. Det fångar upp fukt i en gel, så det läggs ofta till bakverk för att förhindra att bakverket blir blött under förvaring. Tapioka är en vanlig ingrediens i glutenfria produkter eftersom det hjälper till att lätta upp konsistensen och bibehålla fukt i frånvaro av gluten.

Bild av The Chola Tolentino Collection - Tapioca

Vad smakar det som?

Tapioka har inte mycket smak i sig, men när den sötas och läggs till efterrätter som pudding tillför den textur och tyngd. Bristen på smak är en fördel när den används för att tjockna salta rätter som soppor och såser.

Förvaring

Tapiokastärkelse är en torr produkt och kan lagras på obestämd tid så länge den hålls tätt för att förhindra exponering för värme, fukt och insekter. Förvara inte någon typ av tapioka i kylen eller frysen.

Bild av Bru-nO från Pixabay - Tapioca Cassava flour

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen