credit to boyarkinamarina

Dalgona-Kaffe, Vad är det?

Om du har bläddrat igenom Instagram, TikTok eller Facebook under pandemin, finns det en god chans att du har sett en video av någon som vispar ihop socker, snabbkaffe och kokande vatten. Detta hopkok skeds sedan över iskallmjölk för att skapa den skummande drycken som kallas Dalgona-kaffe. Under starten av pandemin blev “Dalgona-kaffe” en av de mest sökta typen av kaffe i världen och passerar tidigare högsta toppar för alla andra sorters kaffe. Sökningarna över hela världen ökade med 1 800 % i mitten av mars och ökade med ytterligare 1 700 % i mitten av april.

Så vad är Dalgona-kaffe, och varför tog det internet med storm?

Dalgona-kaffe föddes fram under pandemin

Dalgona-kaffe är enligt uppgift uppkallat efter ett liknande sött och skummande sydkoreanskt godis. Jag har aldrig smakat det men det är inte svårt att se den visuella dragningskraften: ingredienserna blandas ihop för att skapa en helt ny skummande, silkeslen, kuddartad substans, den typ av omvandling som alltid gör sig bra på sociala medier.

Det är ett sätt att få ett kaffe som ser kaféstil ut men som kan uppnås med det allra billigaste snabbkaffe och några grundläggande hushållsingredienser. Som så många mattrender på sociala medier handlar det om vad vi kan dela med våra nätverk, vad kan vi säga att vi har gjort och upplevt – även när vi är hemma.

Och det medför ett visst mått av socialt kapital, särskilt när andra typer av foodie-instagramming (som att fotografera vackert utställda kafémat) är utanför menyn. Det kanske inte är din kopp te, men att få dessa upplevelser inspelade på dina sociala medier är väldigt kraftfullt för vissa människor.

Detta kan även kombineras med din hemmagjorda Boba Tea, läs mer om Boba Tea här.

Dalgona-kaffe
credit to author azerbaijan_stockers
Bild från: Ice coffee photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com“>@azerbaijan_stockers

Inte den första mattrenden, kommer inte att vara den sista

Dalgona-kaffe är det senaste i en inom historian kring matrelaterade trender i sociala medier, inklusive mukbang-videor där personen ofta konsumerar enorma mängder mat medan han interagerar med kameran.

Det finns också matrelaterad ASMR (autonom sensorisk meridianrespons, där viss ljudstimulans sägs lugna vissa människor). I dessa videor spelar värden in ljudet av varje knarrande, knastrig, slurp och svälj till förmån för deras onlineföljare.

Matvideor kan vara mycket tillfredsställande att titta på och många användare rapporterar att de går vilse i dem i timmar. I en värld där så mycket av vårt mattänkande handlar om vad vi inte kan äta eller göra vid bordet, erbjuder matvideor en avslppning – de är en form av ställföreträdande konsumtion. Du får förstå och känna hur sinnena spelar utan hälsokonsekvenserna.

Mattrender på nätet handlar ofta inte riktigt om det verkliga livet. Det finns väldigt många människor som kanske inte riktigt njuter av ett otroligt sött snabbkaffe i verkligheten, men som har sett en fullständig Dalgona-kaffevideo med njutning.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen