Yakult Sverige

Vad är Yakult?

Yakult är en kultfavorit yoghurtdryck i barnstorlek som blev populär i asiatiska länder på grund av dess läckra syrlighet i kombination med hälsofördelarna. Som en sötad, fettfri probiotisk dryck tillverkad i Japan, bär Yakult naturliga probiotika som stöder en hälsosam matsmältning. Den tillverkas genom att jäsa skummjölk med en speciell bakteriestam, Lactobacillus casei, vilket resulterar i en distinkt mjölkig men ändå citrusaktig smak. Från Japan har flera asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige börjat sälja Yakult. Ja, du läste rätt — Yakult i Sverige existerar! Har du inte testat drycken i Sverige är det nog dags nu. Vad finns att inte älska med drycken Yakult?

Varför är Yakult populärt?

Yakult finns i nästan alla asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige. 2018 gjorde Yakult ett speciellt framträdande i en Netflix-film som heter “To All the Boys I’ve Loved Before”. Detta orsakade en massiv ökning av dryckens försäljning över hela världen. Nu har Yakult ökat med 2,6 % i försäljning bara veckor efter att filmen släpptes. Och även om de inte kallade drycken vid namn, kände folk igen den distinkta flaskformen, persikafärgen och den röda folielocken! Yakult-drycken har alltid funnits där för barn i asien eftersom dess hälsofördelar, små förpackningar och goda smak. Det är endast en tidsfråga när de större livsmedelsbutikerna i Sverige börjar sälja Yakult.

Läs vidare för att ta reda på mer om den syrliga, probiotiska och fantastiska drycken Yakult.

Vad är Yakult?

Yakult är en fermenterad mejeridryck som ursprungligen skapades i Japan redan 1935. Den kommer i små flaskor som innehåller cirka 80 milliliter av den citrusaktiga, mjölkaktiga söta drycken.

Yakult tillverkas genom att ta skummjölk och fermentera den med en specifik probiotisk bakterie som kallas Lactobacillus casei-stam Shirota (LCS). Detta är anledningen till att drycken smakar syrligt och mjölkaktigt. 

Den ursprungliga smaken är sötad med en citrusvaniljsmak, men denna mjölkdryck finns också i andra smaker. Det finns också en Yakult Light, gjord med Reb-A, ett steviabladsextrakt, istället för vanligt socker. Alla Yakultsmaker är goda, men orginalet är mycket svårt att slå eftersom den nostalgiska smaken alltid kommer ligga oss nära hjärtat.

Är du intresserad av Yakult finns det nu i Sverige. I olika asiatiska livsmedelsbutiker hittar du Yakult i Sverige.

Är Yakult bra för dig?

Eftersom den marknadsförs som en hälsosam probiotisk dryck är det viktigt att undersöka hur hälsosam denna dryck faktiskt är. Yakult har flera hälsofördelar som du kan läsa mer om nedan.

Stöder dessa probiotika från LCS verkligen god hälsa? Det korta svaret är ja!

Vad är probiotika egentligen?

Probiotika är friska bakterier som förekommer naturligt i din kropp. Probiotiska livsmedel eller drycker innehåller dessa nyttiga levande bakterier som överlever din kropps matsmältningsprocess och lever i tarmen, vilket hjälper till att stödja vardagliga uppgifter från matsmältning till immunsystemets funktion. Ett exempel är drycken Proviva som säljs överallt i Sverige.

Vanliga probiotiska livsmedel och drycker inkluderar yoghurt, kombucha, surkål och kimchi!

Vilka är några hälsofördelar med Yakult?

Yakult har flera hälsofördelar. Det finns många fördelar med att få in hälsosam probiotika i din kost. Det finns en naturlig gemenskap av friska bakterier som lever inuti din tarm, och att stödja denna gemenskap kan göra mycket för att upprätthålla god hälsa holistiskt, inte bara i ditt mag-tarmkanalen. Vill du ta en hälsosam shot bör du dricka Yakult.

Matsmältningsstöd

Den första verkliga fördelen med probiotika från Yakult är att de hjälper din kropp med matsmältningen. Alla de goda bakterierna som finns i dina tarmar hjälper din kropp att bryta ner och absorbera mycket av den mat du äter.

Genom att hjälpa dessa bakterier med probiotikarik mat, fungerar hela matsmältningssystemet lite bättre. Om du har problem med regelbundenhet kan du ha nytta av att dricka två portioner Yakult varje dag. Precis som allt annat är det inte bra att överkonsumera drycken.

Lactobacillus casei-stam Shirota har visat sig hjälpa till att lindra förstoppning, mjuka upp avföring och ge mer regelbundna tarmrörelser. Ett gott försök att hjälpa systemet att rensa kroppen.

Tarmbakteriestöd

Vi har nämnt bakterierna som lever inuti din tarm. Tja, dessa bakterier behöver ibland en liten klapp på ryggen. Detta är särskilt viktigt om du är på antibiotika, som inte kan skilja från de goda eller dåliga bakterierna och slutar med att döda alla mikroorganismer som de kommer i kontakt med.

Probiotika hjälper till att fylla på populationen av bakterier i din tarm, och Yakult gör ett bra jobb med det. Yakult har 6,5 miljarder LCS-bakterier per flaska! Det gör ett fantastiskt jobb med att hålla din tarm-mikrobiom frisk och folkrik.

Dessutom stödjer dina tarmbakterier inte bara din matsmältning. De kan också hjälpa till med andra kroppsfunktioner som att underlätta interaktioner mellan tarm och hjärna som påverkar humör och ämnesomsättning. Du kan dricka din Yakult med gott samvete.

Immunsystemstöd

Att få i sig en del av Shirota-stammen i din kost kan också bidra till att stödja ett hälsosamt immunsystem. Bakterierna i din tarm är inte bara till hjälp för att bryta ner din mat åt dig, utan de hjälper också till att hålla dig frisk eftersom mycket av ditt immunsystems försvar finns i tarmen.

Dessa bakterier kan upptäcka och hantera vissa skadliga bakterier som kommer in i matsmältningskanalen. Så genom att se till att din tarm har tillräckligt med LCS kan du stödja din kropps förmåga att skydda sig själv.

Kylskåp med Yakult i Japan med flera hälsofördelar.
Photo by Daniel Tseng on Unsplash

Kan jag dricka Yakult varje dag?

Absolut! Det rekommenderas faktiskt för vuxna att dricka en till två flaskor Yakult varje dag för att stödja matsmältningen och immunförsvaret.

Som sagt, denna probiotiska yoghurtdryck är inte avsedd att ersätta andra delar av din kost – kom ihåg att det bara är en liten flaska, så du bör se det som ett probiotiskt tillskott snarare än en källa till näringsämnen som kalcium eller D-vitamin.

Är probiotika säkra för alla?

Probiotika är i allmänhet säkra för alla. Dessa bakterier lever trots allt naturligt i allas kroppar. Även spädbarn över åtta månader kan ha Yakult i små mängder! Som sagt, det finns några undantag att notera.

Försiktighetsåtgärder

Det kan vara bäst att undvika att ta probiotika om du har ett försvagat immunförsvar på grund av större operationer eller kemoterapi. Eller, om du för närvarande är sjuk med något som orsakar matsmältningsbesvär, kanske du vill vänta tills du är frisk för att njuta av en Yakult.

Om du är orolig för probiotika, kontakta din läkare.

Potentiella biverkningar

Även om probiotika är säkra att dricka, kan du uppleva några biverkningar om du aldrig riktigt har haft en probiotikarik mat eller dryck tidigare.

För vissa människor kan att börja med probiotika orsaka orolig mage, gasbildning och uppblåsthet under de första dagarna efter att ha tagit dem. Detta är ett resultat av att tarmbakterierna får en liten boost. Dessa biverkningar bör gå över inom några dagar.

Hur ofta ska jag dricka Yakult för att se fördelarna?

Yakult rekommenderar att du dricker en till två portioner per dag för att se fördelarna. Att upprätthålla en frisk tarm-mikrobiom är ingen lätt uppgift, så att ta denna probiotiska dryck minst en gång om dagen kan hjälpa dig att stödja dina tarmbakteriers hälsa för att se till att de kan stödja dig!

Vart kan jag köpa Yakult?

Yakult kan du köpa i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige. Det är bara en tidsfråga när de större livsmedelsbutikerna börjar sälja Yakult i mejerihörnan.

Yakult i Sverige placeras i kylskåp nästintill läsk och annan dryck i asiatiska livsmedelsbutiker. Där kan du hitta flera förpackningar som sitter ihop – inlindad i plast. Slit bort plasten och ta så många Yakult du önskar att köpa.

Drycken är för alla åldrar men nu finns även Yakult för vuxna och då menar jag Soju med yakult-smak. Ja du hörde rätt – Soju med smak av Yakult! Är du över 18 år bör du testa denna version av Yakultdrickan. Om du är under 18 år bör du avstå.

Vad är Soju?

Yakult i svenska asiatiska livsmedelsbutiker.
Photo by Kenny Eliason on Unsplash

Slutsats av information om Yakult

Sammantaget är Yakult ett fantastiskt probiotiskt alternativ för alla åldrar! Nu finns Yakult i Sverige och växer markant. Dess popularitet har stadigt ökat sedan starten, och för många av oss har det varit en stapelvara under vår barndom. Den nostalgiska känslan när man dricker en Yakult kommer aldrig att försvinna. Om du vill stödja din tarmhälsa med en läcker probiotika-dryck är Yakult ett utmärkt val för dig! Köp Yakult i Sverige vid nästa tillfälle!

Läs mer om Boba Tea här.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen