Dalgona Candy Recept - Bild av Kim Escalone från Unsplash - Asiatisk mat

Dalgona (Dalgona Candy), Vad är det?

Dalgona Candy (Dalgona godis) är koreanskt godis, som var populär gatumat (streetfood) på 1970- och 80-talen. Det säljs och äts fortfarande i Sydkorea som “retro” alltså gammeldags godis.

Du kanske kommer ihåg ordet “dalgona” från en tidigare TikTok-trend: dalgona kaffe! Det koreanska ordet dalguna (달고나) betyder något i stil med “det är sött”. I Korea använder de också ordet ppopgi (뽑기) för detta godis.

Ppopgi är faktiskt namnet på spelet. I likhet med spelet i Squid Game, brukade barn försöka skära ut formen. Gatuförsäljare delade ibland ut priser (till exempel leksaker) till barn som hade klippt formen snyggt.

Dalgona Candy

Honeycomb-kola

Dalgona godis är en form av honeycomb kola, karamellliknande godis. Det finns många fler länder och kulturer som gör denna typ av godis. Andra varianter inkluderar hokey pokey, sponge toffee (eller sockergodis) och cinder toffee. Är du intresserad i att testa att kan du kolla in vårt Dalgona Candy Recept eller kanske läsa mer om Dalgona-kaffe.

Blev världskänd på grund av Netflix Squid Game

Dalgona godis gör comeback tack vare den koreanska Netflix-serien Squid Game. I den här serien deltar en grupp människor (som alla är skuldsatta) i en serie om 6 spel. Vi ser också det välkända “Red Light Green Light”-spelet i showen!

Den stora fördelen med att vinna är att bli rik, men den stora nackdelen med att förlora är att du blir eliminerad. Det är ärligt talat en väldigt metaforisk, antikapitalistisk show.

Vi nämnde det ovan, men i Squid Game spelas ett spel med detta godis. Det är meningen att man skär ut formen snyggt, utan att godiset går sönder.

Efter den här showen har människor på TikTok också börjat spela det här spelet. Kan du skära ut formen snyggt? Ju mer komplicerad form, desto svårare spel!

Läs mer om Boba Tea här.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen