Taiyaki eller Bungeoppang - Bild av Kelly Visel från Unsplash

Taiyaki eller Bungeoppang, Vad är det

Taiyaki eller Bungeoppang, de ser likadana ut och men är skillnaden på de två? Bortsett från namnet tenderar taiyaki att vara större överlag och tjockare. Taiyaki har samma tjocklek genomgående, medan bungeo-ppang har en tunnare svans och fena. Fyllningen i taiyaki sträcker sig över hela fiskens längd, medan den koreanska versionen på grund av sin avsmalnande svans bara har fyllning i kroppen. I Japan blir salta fyllningar, som korv, pizzapålägg och skinka och ost allt mer populära.

Vad är Taiyaki eller Bungeoppangs urprung?

Mellan 1910 och slutet av andra världskriget 1945 hade Korea annekterats av Japan, och det var under denna tid som japanerna introducerade koreanerna för sin bönfyllda fiskformade våffla, taiyaki. Tai är en röd havsruda, medan yaki syftar på mat som tillagas över direkt värme; till exempel yakisoba, okonomiyaki, yaki udon och teriyaki.

Under Meiji-eran (1868-1912) flyttade Seijirō Kanbei till Tokyo från Osaka för att starta en butik som säljer imagawayaki. När han insåg att hans runda bönpasta-fyllda våfflor inte sålde särskilt bra, bestämde han sig för att få dem att likna den dyra havsruda istället och kalla dem taiyaki. Eftersom tai anses vara lyckofiskar, och på grund av det faktum att de vid den tiden var dyra, var de vanligtvis reserverade för speciella tillfällen och festivaler.

Seijiros taiyaki var en hit – så mycket att butiken han öppnade fortfarande säljer taiyaki, och den finns i Azabu-Jūban-distriktet i centrala Tokyo.

Taiyakis popularitet började dock avta under andra hälften av 1900-talet, tills Masato Shimon släppte vad som skulle bli Japans mest sålda singel någonsin, “Oyoge! Taiyaki-kun” (”Simma Taiyaki!”). Denna juldagsutgåva 1975 användes i den animerade serien för barn, “Hirake Ponkikki”, som innehöll en taiyaki som, trött på att bli tillagad, flyr sin mögel och hoppar i havet.

Först är han glad över att vara fri men tycker att det är tröttsamt att behöva fly från hajar, speciellt när hans mage tyngs av bönpasta och hans kropp är mättad med vatten. Sedan sätter hungern in, och han äter lite lovande mat, bara för att upptäcka att det är på änden av en fiskkrok. Oavsett hur mycket han försöker, kan Taiyaki inte befria sig själv, så sportfiskaren rullar in honom… och äter upp honom.

I Korea föll bungeo-ppang i onåd ganska tidigt, men tack vare vurm på 1990-talet för allt retro är det nu en av de mest älskade av koreanska gatumat. Så mycket att det på Google Maps finns en interaktiv bungeo-ppang-karta, där människor kan lägga till sina favoritvagnar och kaféer, tillsammans med information om öppettider, priser och recensioner.

Vad är Taiyaki eller Bungeoppangs?

Traditionellt sett är de båda en fiskformad bakelse med söt fyllning som en vintersnacksmat på Koreas och japans gator.

Fram till ganska nyligen har de alltid varit fyllda med sötad röd bönpasta, men nuförtiden fyller gatuhandlare och matställen den med tjock vaniljsås (aka konditorkräm eller chouxkräm), pandanpasta, jordnötssmör, Nutella och till och med glass. Likt med hur populäriteten och varitaionerna har ökat med Boba Tea, Läs mer om Boba Tea här.

På samma sätt som att göra våfflor tillagas de i en speciell form, förutom att ett våffeljärn är gallerformat, med dessa är det i form av ett par fiskar.

Dessa super populära i Korea och Japan, att förutom att köpa det från gatukorgar, eller göra hemma, kan det nu också köpas fryst i stormarknader. Vill du testa att göra dessa hemma kan du försöka på vårt Taiyaki Recept.

Taiyaki eller Bungeoppang - Bild av Kevin Engelke från Unsplash
Bild av Kevin Engelke från Unsplash

Varför är de formade som en fisk?

Karpen är en symbol för tur i många länder runt om i världen, men särskilt i Öst- och Sydostasien, där den är en symbol för uthållighet inför motgångar. Detta beror på dess förmåga – ungefär som laxens – att simma uppströms för att nå sina lekplatser, trots att strömmen försöker tvinga den nedströms. Dessutom, tack vare att den producerar en uppsjö av ägg, symboliserar karpen överflöd.

Lycklig fisk (Lucky fish) i asiatisk mytologin

Enligt den kinesiska legenden, “lǐyú tiào lóngmén” (bokstavligen, “Karphoppande drakport”) kan karpen simma uppströms, hoppa till toppen av ett vattenfall som kallas Drakporten och förvandlas till en drake. Denna Dragon Gate (lóngmén) – alias Yu’s Doorway (Yǔ ménkǒu) – ligger i en smal ravin där Huang He-floden skiljer provinserna Shanxi och Shaanxi åt, och sägs vara där Dà yǔ delade berget i två delar och grundade Xia dynastin för cirka 4000 år sedan.

Dessutom, i linje med denna benägenhet för visuella ordlekar, är det kinesiska tecknet för fisk 鱼 – yú. 鱼 uttalas också på samma sätt som 余 (även, yú) – vilket betyder “mer” (som i överflöd). Dessutom är det kinesiska ordet för karp lǐ (鲤), som uttalas på samma sätt som orden för vinst, 利 och styrka 力 (även om tonerna är något annorlunda).

Fisksymbologi i Asiatisk kultur

I asiatisk kultur representerar karpen också fertilitet, och ett par – som ofta används för att representera ett lyckligt äktenskap – är symboliskt för föreningen av manliga och kvinnliga energier, av sinne och hjärta, för att skapa balans. Nygifta par får ofta tallrikar dekorerade med ett par gyllene karp.

I forntida vedisk mytologi representerar ett par fiskar de positiva och negativa elementen som går samman för att skapa allt liv i världen, medan vattnet som fisken lever i representerar medvetandet. Denna tro är utvidgad inom buddhismen så att genom att balansera kropp och själ har vi var och en förmågan att nå Nirvana.

Taiyaki eller Bungeoppang

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen