Kinesisk Potatispannkaka recept - Bild av Andreas Lischka från Pixabay

Kinesisk Potatispannkaka Recept (Het) – Endast 5 Steg

Kinesisk Potatispannkaka Recept perfekt för dig som älskar potatis som har en fin kryddig smak. Då måste du prova denna kinesiska potatispannkaka! Den är skarp och krispig. Ett bra tillbehör för att ge din måltid extra känsla. Denna potatispannkaka fungerar även som förrätt eller tilltugg också. Kanske för den starka smaken skulle du behöva en Boba Tea för att svalna den lite, Läs mer om Boba Tea här.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Kinesisk Potatispannkaka

Skära eller riva potatisen

Det kinesiska namnet på denna potatisrätt är Gan Bian Yang Yu Si (干煸洋芋丝). Det betyder bokstavligen “torra stekta potatisremsor”. Till skillnad från schweiziska rösti där potatis rivs, juliennar (julienn är fint skurna stavar av grönsaker och rotfrukter) kinesiska kockar alltid potatisen med en klyv/kniv (samma teknik används i den klassiska rätten kinesisk potatisröra). För denna kinesiska potatispannkaka föreslås det att du skär remsorna så smala som möjligt eftersom de blir lättare mjuka. Det är dock helt okej om du föredrar att riva potatisen med ett vanligt rivjärn.

Välj potatis med mycket stärkelse

Kinesisk potatispannkaka har en ganska krispig konsistens som oftas folk gillar väldigt mycket. För att uppnå detta måste du göra den mycket tunnare än schweizisk rösti. För att uppnå detta är det viktigt att använda potatis med hög stärkelse och låg fuktighet (inte de vaxartade som röd bliss eller färskpotatis).

Använd kryddor du föredradar

Det som gör kinesisk potatispannkaka enastående är den generösa användningen av kryddor. Den autentiska versionen kräver torkad chili och mald Sichuanpeppar. Färsk chili, Bird’s eye chilli (torkad eller färsk) är favoritvalen. Prova det om du är sugen på något superhett. Använd annars chili som har en mildare smak.

När det kommer till Sichuanpeppar ger nymalet pulver den bästa känslan till den här rätten. Du kan även göra den här rätten med spiskummin också. Det passar bra med dessa chilin i kinesisk potatispannkaka.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Kinesisk Potatispannkaka Recept

Kinesisk Potatispannkaka Recept (Het)

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 2 votes
Course: Förrätt, SnacksCuisine: KinesiskDifficulty: Enkel
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

5

minutes
Tillagningstid

10

minutes
Kalorier

170

kcal
Totaltid

15

minutes

Kinesisk Potatispannkaka Recept perfekt för dig som älskar potatis som har en fin kryddig smak. Då måste du prova denna kinesiska potatispannkaka! Den är skarp och krispig. Ett bra tillbehör för att ge din måltid extra känsla. Denna potatispannkaka fungerar även som förrätt eller tilltugg också.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 400 g potatis

 • 2 msk matolja

 • 1 stjälk vårlök, finhackad

 • Färsk chili eller torkad chili, finhackad – efter smak

 • Mald Sichuanpeppar eller spiskumminpulver – efter smak

 • Salt – efter smak

Köksredskap

Instruktioner

 • Skala potatisen. Skiva dem tunt och skär sedan skivorna i fina julienne-remsor.
 • Hetta upp ½ matsked olja i en stekpanna med non-stick på medelvärme. Rör ner ¼ av potatisstrimlorna, tillsammans med ¼ av vårlöken och färsk chili. Strö över malen Sichuanpeppar (eller spiskumminpulver) och salt.
 • När potatisstrimlorna blivit lite mjuka, tryck till dem med en spatel för att få en platt, rund form.
 • Vänd (ev. med hjälp av en tallrik) när första sidan är gyllenbrun.
 • Lägg över på en tallrik när den andra sidan är klar. Upprepa proceduren för att tillaga ytterligare tre pannkakor.

Anteckningar

 • Kinesiska kockar gör vanligtvis juliennepotatis med en klyv/kniv. Du kan använda ett vanligt rivjärn istället.
 • Till skillnad från kinesisk potatisröra där du behöver skölja bort överflödig stärkelse på potatisstrimlorna, för denna pannkaksrätt behålls stärkelse för att hjälpa remsorna att hålla ihop.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen