Vad är skillnaden mellan sushi och kimbap

Skillnaden mellan sushi och kimbap

Kimbap (gimbap) och sushi, vad är skillnaden egentligen? Du kanske undrar vad som är skillnaden mellan kimbap och sushi eftersom utseendet och ingredienserna liknar varandra – ris kombinerat med andra ingredienser inlindat i noriblad (sjögräs). Men det är faktiskt skillnad mellan de två asiatiska maträtterna! Fortsätt läs för att veta skillnaden mellan kimbap och sushi!

Vad är skillnaden på kimbap (gimbap) och sushi?

Först och främst är kimbap (gimbap) från Korea och sushi från Japan. Även fast att Japan och Korea har snarlika råvaror och ingredienser så är koreansk mat och japansk mat olika på grund av historia och kultur som ger maten sin egen identitet.

För det andra använder kimbap vanligtvis kokt protein, som nötkött, fläsk eller kyckling. Sushi använder istället främst skaldjur, som räkor, krabbor och alla sorters fiskar i havet – de kan vara både råa eller tillagade, beroende på ingredienserna och sushityp. Kimbap använder inte rå fisk som protein! Detta är en stor skillnad mellan sushi och kimbap.

För det tredje betyder namnet kimbap (gimbap) noriblad (tångblad) och ris. Det översätts som tångblad (kim) och ris (bap) på koreanska. Att kalla kimbap för “koreansk sushi” är väldigt vanligt eftersom utseendet på de asiatiska maträtterna är mycket lika, men det är synd att kalla kimbap för detta, eftersom kimbap har sin egen identitet och historia.

Olika ingredienser i kimbap och sushi

Sushi innehåller vanligtvis rå fisk, skaldjur, grönsaker och ris kryddat med vinäger. Namnet “sushi” syftar på det vinägrade ris. Medan kimbap-ris är kryddat med sesamolja och innehåller ej rå fisk.

Istället inkluderar kimbap-fyllningar kött som grillad bulgogi, eller ost, kimchi, skinka och ägg. Ingen wasabi eller sojasås används med kimbap. Kimbap serveras med inlagda grönsaker och kimchi. I Korea syftar kimbap bara på ris rullat i nori. I Japan kan sushi innehålla många rätter som använder vinägerat ris.

Typ av ris

Både sushi och kimbap använder kokt, kortkornigt vitt ris, bara kryddat på olika sätt. Vi känner vanligtvis till detta klibbiga ris som sushiris. Kimbap har en något sötare smak jämfört med sushi på grund av att kimbap-riset är kryddat med sesamolja och sushiriset kryddat med vinäger. Men koreansk kimbap kan också använda brunt ris, svart ris och quinoa – allt bra för att höja näringsvärdet.

Typ av fyllningar

Eftersom sushi ofta innehåller rå fisk måste den ätas färsk, medan kimbap håller sig längre på grund av de olika typerna av fyllningar. Den vanliga kimbap innehåller ingen rå fisk, men innehåller protein i form av krabbimitation, processat lunchkött, nötkött, ägg och fiskkaka. Kimbap innehåller även grönsaker som inlagd rädisa, spenat och morot. 

Men koreaner älskar att lägga till andra ingredienser till kimbap som kimchi, skinka, ost och koreansk BBQ. Kimbap använder vanligare ingredienser så att det kan ses som mer tillgängligt och billigare jämfört med sushi.

Vad är skillnaden mellan sushi och kimbap

Likheter mellan kimbap och sushi

Det finns förstås några likheter. Kimbap och sushi använder båda nori-blad för att slå in riset och fyllningarna (nori på kimbap är ofta penslad med sesamolja, medan sushinori hålls vanligt). Både kimbap och sushi använder kokt kortkornigt ris och båda rullas med hjälp av en bambumatta. De har också båda ett stort antal varianter att välja mellan!
Kimbap (gimbap) och sushi är båda mycket goda maträtter från asien som alla bör testa för att förstå skillnaden. Vi är bara så glada att både sushi och kimbap finns och vi hoppas att du njuter av deras olikheter. Här hittar du gimbap recept! Hoppas detta inlägg har givit dig bra information på vad skillnaden mellan sushi och kimbap är! Kommentera gärna om du vill tillägga något mer!


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen