Japansk omurice eller omuraisu med grönsaker och nudlar

Omurice eller Omuraisu – Vad är det?

Omurice eller omuraisu är en enkel och god japansk maträtt som alla borde testa! Om du gillar Japan, anime eller manga, har du säkert sett omurice någon gång. Omurice kan vara en av de mest populära japanska maträtterna eftersom den är simpel, fräsch och underbar. Vad är egentligen omurice och varför är det så populärt? Läs vidare för att veta mer japansk risomelett!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Omurice?

Omurice eller ibland kallat “Omelet Rice” (omelett ris) är ris inuti en tunn äggröra. Det är vanligtvis toppat med ketchup, men det är helt valfritt efter egna smakpreferenser. Förutom ketchup, skulle vissa människor även strö över lite salladslök för garnering på sin japanska risomelett.

Å andra sidan finns det också en typ av omurice som använder tunn och fluffig äggröra. När du skär upp omurice sprids en härlig, rik och mjuk äggröra ovanpå riset. Det är så tilltalande för ögonen att det är därför många barn tycker om att äta omurice. Förutom dess fascinerande visuella, är smaken också enkel samt mycket tillfredsställande för smaklökarna.

Omurice är en blandning av det västerländska- och asiatiska köket. Omelet (Omelett) är en vanlig västerländsk frukost som har funnits i evigheter. Samtidigt är stekt ris en rätt som asiatiska länder ofta serverar under frukosten. Kombinationen av dessa två frukosträtter började i Japan för länge sedan. Så småningom blev det en av deras berömda rätter över hela världen. En enkel och god kombination av omelett och ris (risomelett) fick namnet omurice.

omurice med hamburgare

Olika typer av Omurice

Det finns flera olika typer av omurice som är goda på olika sätt. Den enkla japanska maträtten är mycket roligt att laga hemma eftersom den oftast blir extremt god. Det handlar om att experimentera för att göra den japanska maträtten mer personlig efter egen smak och preferens. Här nedan hittar du fyra olika typer av omurice!

Klassisk Omurice

Ibland kallad “Retro-Omurice”, är klassisk omurice den gammaldags och enklaste formen av denna världsberömda rätt. Det ger också en nostalgisk känsla, särskilt för dem som älskade att äta det som barn. Det är också den typ av omurice som anime, manga, cat cafe samt maid cafe vanligtvis innehåller.

Tornado Omuraisu

I andra länder som Korea och Hongkong kallar de det Tornado-Omelett eller Twister-Omelett. Den bygger på en unik metod för att tillaga äggröran för en omuraisu. Japansk risomelett med tornado-stil använder en ätpinne för att göra om formen och utseendet till en tornado-liknande omuraisu. Det kan vara svårt att skapa till att börja med, men med övning kommer färdighet!

Tornado omuraisu ser fantastiskt gott ut, så många restauranger började presentera sin stekta risomelett på detta sätt och namn.

Fluffig Omurice

Omurice är som sagt ris som är insvept i tunn äggröra. Fluffig omurice är däremot fluffigare och mjukare. Fluffig japansk risomelett placerar den fluffiga omeletten ovanpå riset för att sedan skära den i mitten. Det kräver en viss mjukhet hos ägget och precision hos kocken för att göra detta snyggt.

Maskros Omuraisu

Denna typ av japansk omelettris använder tunna och mjukkokta äggröror för att slå in det stekta riset. Så fort du skär upp omeletten rinner tjocka och fluffiga mjukkokt ägg ner genom riset. Det är en sådan fröjd att se inte bara för barn utan också för vuxna som älskar omuraisu.

Vart kommer Omurice från?

Vart kommer omurice från egentligen? Det finns flera olika teorier om vart omurice har sitt ursprung. Det vi faktiskt vet är att denna berömda japanska maträtt var under Meiji-eran. Det finns två populära teorier som sticker ut från resterande risomelett tankar.

Teori 1 – Rengatei

Under Meiji-eran, år 1900 öppnades en västerländsk restaurang under namnet “Rengatei” i Ginza, Tokyo. De hade en anställds egna måltid på menyn som senare visade sig vara en storfavorit. Det var en simpel japansk måltid med äggröra, kött, lök och ris. Den anställda åt ofta maträtten med en sked för att snabbt äta upp måltiden för att sedan återgå till arbetet. En dag ville en kund prova hans japanska maträtt och den fick snabbt bra recensioner. Detta var enligt teorin historien och födelsen av japansk risomelett eller omurice!

Teori 2 – North Star

Ungefär tjugo år senare hade en restaurang i Osaka en stamkund som konstant hade ont i magen. Restaurangens namn är “North Star” som har ett västerländskt tema. Just denna kund med magbesvär hade samma beställning varje dag som var en japansk omelett och vitt ris. Ägaren av restaurangen tyckte synd om kunden som åt samma maträtt varje dag. Han lade därför till lök och ketchup till risomeletten. Hans nästa idé för att piffa upp omelettriset var att linda in riset i omeletten. Sedan dess gavs namnet omuraisu eller omerice.

Sammanfattningsvis är kombinationen av konceptet att tillaga risomelett av Rengatei och metoden för sammanslaget av North Star bidrog det till den goda och omtyckta omurice som är populärt i Japan samt världen över.

Kocken Filip Poon testar tillaga omurice!

Omurice recept

Omurice recept hittar du här! Blev du sugen på omurice så finns det flera japanska restauranger som erbjuder den goda japanska maträtten i Sverige. Vill du inte gå på restaurang kan du även följa våra omuraisu recept som vi presenterar här på bobatea.se

Är du sugen på att prova omurice? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan!

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Hemköp!

Läs mer om Boba Tea här.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen