Koreansk ångat ägg (Korean Steamed Egg, GYERAN JJIM ) Recept

Koreanskt ångat ägg (Korean Steamed Egg, Gyrean Jjim) Recept

Koreanskt ångat ägg (Korean Steamed Egg, Gyeran Jjim 계란찜) är mjukt, fluffigt och lätt. Det tar bara några få ingredienser och tekniker så kommer du att ha en fantastisk maträtt som du kan servera vid vilken måltid som helst!

Ägg är supermångsidiga. Över hela världen finns det bokstavligen så många sätt som vi tillagar de på. För koreaner kan det vara med solsidan upp över ris och lite sojasås, det kan vara en rullad omelett till din matlåda, eller det kan vara sojamarinerat hårdkokt ägg för en snabb, välsmakande måltid när som helst.

Gyeran Jjim är ett av mina favoritsätt att tillaga de på. För det mesta när dessa serveras på restaurangen blir folk förvånade över hur det ser ut och de brukar undra hur det åstadkoms. För att vara ärlig kräver många rätter få ingredienser men det krävs mycket tålamod för att lära sig att göra.

Här ska jag lära dig hur man gör dem med och utan ttukbaegi (Koreansk lergodsskål). Jag delar också med mig av tips på hur du kan göra ett enkelt recept så mycket bättre!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är korenskt ångat ägg (Gyrean Jjim)?

Koreanska ångade ägg, även kallade “Gyeran Jjim” i Korea, är en läcker och enkel koreansk sidorätt eller huvudrätt som är gjord med ägg, vatten eller buljong och kryddad med salt, sesamolja och salladslök.

‘Gyeran’ översätts till ägg på koreanska och ‘Jjim’ översätts till ångad, därav namnet koreanska ångade ägg.

Denna äggtillbehör (banchan) kan också kallas koreanska vulkankokta ägg på grund av dess vulkaniska konform och ångan som frigörs under tillagningsprocessen.

Ångkokning av äggen resulterar i att äggen expanderar i mitten när det värms upp och tillagas.

Det resulterar inte bara i en imponerande presentation utan det ger dig extra fluffig, mjuk och lätt som luftägg vilket blir perfekt möra.

Gyeran Jjim Ingredients

 • Ägg – Jag använde stora ekologiska, frigående ägg. Eftersom ägg är huvudingrediensen rekommenderar jag att du skaffar de bästa äggen som möjligt.
 • Vatten eller buljong – Använd buljong för mer smakrika ägg. Ansjovisbuljong eller dashi är bra alternativ.
 • Grön lök – Grön lök och ägg är en vanlig kombination i det koreanska köket.
 • Sesamfrön och sesamolja – Tillför en underbar nötsmak som kompletterar äggen.
 • Valfria ingredienser – Tillsätt finhackade morötter, skinka eller lök i äggblandningen ifall du vill det.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Instruktioner

Blanda ägg, vatten/buljong och salt tills vita och gulor är väl kombinerade. Valfritt: För en finare konsistens kan du sila blandningen.
Häll äggblandningen i en liten kastrull uppvärmd på medelvärme.
Använd en sked och blanda äggen medan du skrapar botten och sidorna. Du bör börja se blandningen tjockna när äggen kokar.
När äggen är kokta till cirka 75 %, sänk värmen och täck med ett kupolfört lock eller en värmesäker skål för att ånga äggen. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för ägget att expandera när det ångar. Efter 2 till 3 minuter bör du börja se ånga strömma ut från locket.
Avtäck och garnera med salladslök, sesamfrön, sesamolja och peppar. De ångade äggen ska vara lätta och fluffiga. Servera genast och njut!

Tips

Koreanska ångade ägg tillagas traditionellt i en gryta av lergods (ttukbaegi). Om du inte har en, använd en gryta som håller värmen bra, till exempel en tjockbottnad gryta. Mer info här under.
När du tillagar äggen, låt stora massor bildas för att ge struktur och stöd åt de ångade äggen. Detta hjälper till att minska deflationen.
Sänk värmen innan du ångar äggen så att de inte bränns fast.
Locket ska sitta tätt över grytan för att möjliggöra ordentlig ångning.
Servera omedelbart för att njuta av de ångade äggens fulla höjd! Viss deflation liknar en sufflé naturligt.

Hur lagar man koreanskt ångat ägg utan lergodsskål?

Du kan också göra denna enkla rätt utan lergodsskålen genom att använda vilken ångkokare du har. Om du inte har en kan du enkelt skapa en provisorisk genom att:

Använd en djup gryta, fyll den med cirka tre tum vatten och låt koka upp.
Lägg din äggblandning i en värmesäker skål, täck den med plastfolie, ställ skålen i mitten av det kokande vattnet och täck sedan. Plastfolien kommer att hålla ångan från att droppa in i ägget och hjälper också till att skapa en snygg plan yta.
Håll värmen på låg och grytan stängd under ånga i 10 minuter. Detta säkerställer att äggen tillagas jämnt och kommer att hållas från att brännas och överkokas.
När det är klart, garnera och servera omedelbart.

Att använda en skål i lergods resulterar vanligtvis i en fluffigare och lättare gyeran jjim, medan användning av en ångkokare vanligtvis ger en slätare och silkeslenare gyeran jjim. Det växer inte lika mycket men det är samma sak.

Jag föredrar personligen den första, men oavsett om du använder en ttukbaegi eller en djup kastrul, se till att du inte öppnar och stäng, öppnar och stänger den! Varje gång du öppnar den tappar den ångan. Det här är ångade ägg!

TIPS: Den ttukbaegi eller skål du ska använda kan ha brända ägg som fastnar i botten. Du kan bara låta den dra i vatten i en timme direkt efter att ha ätit så blir den lättare att tvätta efter.

Koreansk ångat ägg (Korean Steamed Egg, GYERAN JJIM ) Recept

Koreansk ångat ägg (Korean Steamed Egg, GYERAN JJIM ) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
0.0 from 0 votes
Course: Förrätt, HuvudrättCuisine: KoreaDifficulty: Enkel
Portion

4

portioner
Förberedelsetid

5

minutes
Tillagningstid

10

minutes
Kalorier

80

kcal
Totaltid

15

minutes

Koreanskt ångat ägg (Korean Steamed Egg, GYERAN JJIM 계란찜) är mjukt, fluffigt och lätt. Det tar bara några få ingredienser och tekniker och du kommer att ha en fantastisk tillbehör eller kanske huvudrätt som du kan servera vid vilken måltid som helst!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 4 st stora ägg

 • 5 msk vatten eller buljong

 • 1/3 tsk salt

 • 1 tsk sesamolja

 • svart peppar

 • salladslök

 • rostade sesamfrön

Köksredskap

Instruktioner

 • Blanda ägg, vatten/buljong och salt tills vita och gulor är väl kombinerade. Valfritt: För en finare konsistens kan du sila blandningen.
 • Häll äggblandningen i en liten kastrull uppvärmd på medelvärme. Använd en sked och blanda äggen medan du skrapar botten och sidorna. Du bör börja se blandningen tjockna när äggen kokar.
 • När äggen är kokta till cirka 75 %, sänk värmen och täck med ett kupolfört lock eller en värmesäker skål för att ånga äggen. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för ägget att expandera när det ångar. Efter 2 till 3 minuter bör du börja se ånga strömma ut från locket.
 • Avtäck och garnera med salladslök, sesamfrön, sesamolja och peppar. De ångade äggen ska vara lätta och fluffiga. Servera genast och njut!

Anteckningar

 • Många fall faller höjden och ser tömd ut med luft. Viss tömning liknar naturligt en sufflé, men om äggen tömdes direkt beror det troligen på överkokning och överhettning. Sänk värmen och ånga för kortare tid nästa gång. När du tillagar äggen, låt stora massor bildas för att ge struktur och stöd åt äggen när de ångar.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen