Turkisk mannagryn helva (irmik helvasi) Recept

Turkisk mannagryn helva (irmik helvasi) Recept

Turkisk mannagryn helva, även känd som “irmik helvası” på turkiska, är en traditionell söt efterrätt som härstammar från Turkiet och är populär i många delar av Mellanöstern och östra Medelhavsområdet. Den är gjord på endast några få ingredienser som mannagryn, smör, socker och vatten!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Turkisk Mannagryn Helva (Irmik hlvasi)

Historien om den turkiska mannagryn helva går tillbaka långt i tiden och är en del av den rika matkulturen i Turkiet och Mellanöstern. Helva (även stavat “halva” eller “halwa”) är en gammal typ av söt mat som finns i många olika varianter över hela världen. Dess ursprung kan spåras tillbaka till antika kulturer i Mellanöstern och Indien.

Mannagryn helva är en variant av helva som använder mannagryn som huvudingrediens. Mannagryn är finmalet vete, och det har historiskt varit en prisvärd och tillgänglig ingrediens i Turkiet och närliggande regioner. Den exakta ursprunget av mannagryn helva är svårt att fastställa, men det har troligen utvecklats över flera generationer som en del av turkisk matlagningstradition.

Helvor har en lång historia i Mellanöstern och är ofta förknippad med speciella tillfällen och högtider. De kan serveras vid bröllop, födelsedagar, religiösa ceremonier och andra festliga evenemang. Dessutom är helva en traditionell form av välgörenhetsmat som ofta delas med grannar och familjer i svåra tider eller som en gest av generositet.

Mannagryn helva har genom åren utvecklats med olika regionala smaksättningar och variationer. Vissa områden kan använda olika nötter, kryddor eller smaksättningar för att göra sin helva unik.

Idag är mannagryn helva fortfarande en populär och älskad söt efterrätt i Turkiet och närliggande regioner. Den serveras som en del av måltider och är en viktig del av den turkiska kulturen och matkulturen.

Ingredienser

Mannagryn (Irmik) – Mannagryn är en form av fint malen vetegryn som rostas i smör eller olja tills det blir gyllenbrunt. Detta ger helvan dess karakteristiska nötaktiga smak och textur.
Smör – Smör eller olja används för att steka mannagrynen och ger en rik smak åt rätten.
Vatten – Vatten tillsätts för att bilda en slags sirap när sockret smälter och kokar.
Socker – Socker används för att söta helvan. Mängden socker kan variera beroende på personlig smak.
Valfria smaksättningar – Ibland tillsätts valfria smaksättningar som vanilj, kanel eller rostade nötter för att ge helvan en unik smakprofil. För detta recept har jag lagt till hela och pulver pistasch.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Instruktioner

Smält smöret i stekpannan.
Häll i mannagrynen och stek smeten under konstant omrörning i 2,5 minuter på medelhög värme
Fortsätt steka smeten i 2,5 minuter till på lågvärme.
Efter 5 minuters omrörning och stekning är det dags att hälla in sockret och fortsätta steka smeten i ytterligare 3,5 minuter. Häll in 200 ml socker istället för 300 ml om du inte vill ha en allt för söt helva.
Efter att ha lagt in sockret kan smeten bli bränd allt för fort. När smeten får en önskad gyllenbrun färg är det dags för nästa steg.
Häll in vattnet och höj värmen till medelhög.
När vattnet har kokat är det dags för att sänka värmen till låg och röra om smeten. När smeten är delvis rinnande så är helvan klar. Stäng av värmen.
Låt helvan sjuda och vila en stund innan servering. Lägg på pistasch eller annan typ av tillbehör.

Denna efterrätt passar väldigt bra med en boba tea, vet du inte vad det är kan du läsa mer om Boba Tea här.

Turkisk Mannagryn Helva (Irmik helvasi) Recept

Turkisk Mannagryn Helva (Irmik helvasi) Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
0.0 from 0 votes
Course: EfterrättCuisine: TurkietDifficulty: Enkel
Portion

2

portioner
Förberedelsetid

2

minutes
Tillagningstid

10

minutes
Kalorier

530

kcal
Totaltid

15

minutes

Turkisk mannagryn helva, även känd som “irmik helvası” på turkiska, är en traditionell söt efterrätt som härstammar från Turkiet och är populär i många delar av Mellanöstern och östra Medelhavsområdet. Den är gjord på endast några få ingredienser som mannagryn, smör, socker och vatten!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 2 msk smör

 • 400 ml mannagryn

 • 200-300 ml socker

 • 400 ml vatten

 • pistasch

Köksredskap

Instruktioner

 • Smält smöret i stekpannan.
 • Häll i mannagrynen och stek smeten under konstant omrörning i 2,5 minuter på medelhög värme
 • Fortsätt steka smeten i 2,5 minuter till på lågvärme.
 • Efter 5 minuters omrörning och stekning är det dags att hälla in sockret och fortsätta steka smeten i ytterligare 3,5 minuter. Häll in 200 ml socker istället för 300 ml om du inte vill ha en allt för söt helva.
 • Efter att ha lagt in sockret kan smeten bli bränd allt för fort. När smeten får en önskad gyllenbrun färg är det dags för nästa steg.
 • Häll in vattnet och höj värmen till medelhög.
 • När vattnet har kokat är det dags för att sänka värmen till låg och röra om smeten. När smeten är delvis rinnande så är helvan klar. Stäng av värmen.
 • Låt helvan sjuda och vila en stund innan servering. Lägg på pistasch eller annan typ av tillbehör.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen