Förbereder en soju bomb

Soju bomb, Somaek & Somaekcol

Soju bomb är en populär variant av Somaek, en koreansk alkoholhaltig dryck som görs med soju och öl. Det är särskilt populärt bland människor som tycker att soju (sprit) är för stark eller som inte gillar smaken av öl eller soju! Läs mer om soju här.

Koreanska lönemän är troligen de som populariserade alkoholblandningen. Men drycken har utvecklats över tiden och har spridits ut till världen, och nu njuts soju bomb av många världen över!

Det finns flera sätt att göra denna alkoholhaltiga kombination. De mest populära metoderna inkluderar somaek, somaekcol och poktanju. Även om det finns många soju-smaker, gör koreaner dessa läckra cocktails- kombinationer med den klassiska och traditionella soju-smaken.

I teorin kommer cocktailen att fungera med vilken lättöl eller lageröl som helst. Vi rekommenderar dock att du håller dig till de populära koreanska märkena Cass Fresh eller Hite.

I Korea är att hälla upp alkohol i glas vid sammankomster ett sätt att visa upp en individs mixologikunskaper och deras optimala somaek-kombinationer. Tack vare detta finns det också många roliga spel eller sätt att njuta av soju bomb, somaek och somaekcol.

Några av dessa inkluderar det koreanska dryckesspelet titanic, tsunamin (med pinnar eller sked) och till och med att använda en nösduk eller servett?! Här hittar du koreanska drickspel! Varning – alla dessa metoder kommer att orsaka lite röra! Särskilt från ölskummet!

Lär dig hur du gör soju bomb, somaek och somaekcol nedan.

Skål innan soju bomb!

Somaek – Soju och öl

Somaek är en alkoholhaltig dryck som är en blandning av soju och öl, bokstavligt talat. Det koreanska namnet kommer från att kombinera orden soju (sprit) och maekju (öl) tillsammans. Cocktailen är extremt enkel att göra. Det är inte konstigt varför den koreanska nationen älskar denna drink, precis som du kommer göra efter denna läsning!

Hur man gör Somaek

  1. Häll soju i ett glas (helst somaek-glas), fyll upp glaset till 30%.
  2. Häll din öl i samma glas, fyll det upp till 70%.

Denna video visar olika sätt att göra Somaek:

Somaek, Somaekcol & flera Soju bomb trick!

Bästa Soju bomb blandning

Det bästa förhållandet till att göra en sojubomb eller somaek är 30% soju till 70% öl. Ju mer sprit som används, desto starkare blir din soju bomb drink. Det är dock allmänt överens om av den breda allmänheten i Sydkorea att 3:7 är det gyllene snittet för sojubomb. De säljer till och med glasen för att se till att du får rätt förhållande även efter några drinkar!

Somaek-glaset märker inte bara det så kallade 3:7 gyllene snittet, utan det har också andra bra förhållanden för en starkare eller lättare dryck. För en mild och smidig soju bomb, gå för 1:9, för en blackout för 5:5.

Somaek-glaset är så populärt att det nästan alltid är slutsålt på nätet! Jinro, ett populärt sojumärke i Sydkorea, har gjort sin egen version av ett somaek-glas och säljer det i ett duopaket med två av deras bästa smaker (klassiska och fräscha). En bra present för en person som gillar soju.

Somaekcol – Soju, öl & Coca-cola

Somaekcol är en koreansk cocktail gjord på Soju (sprit), Maekju (öl) och Coco-cola. Folk brukar njuta av denna dryck eftersom den ger en söt eftersmak från spriten och ölen. Det kallas också gojingamrae (고진감래) som också är ett koreanskt formspråk som översätts till sötma kommer efter bitterhet. En frisk och god coktail som du bör testa om du gillar soju bomb.

Hur man gör Somaekcol

Du behöver 2 shotglas och 1 vanligt ölglas. 

  1. Ta ett shotglas och placera det i ölglaset.
  2. Fyll 30% av shotglaset med cola.
  3. Ta det andra shotglaset och stapla det ovanpå det första shotglaset.
  4. Fyll 50 % av shoten med soju.
  5. Toppa resten av drinken med en lättöl.

Soju bomb – Soju shot i ölglas

Soju bomb är en shot av soju som släpps i ett glas öl. Därför kallas det på koreanska poktanju, (폭탄주) som översätts till bombdryck. Det är en enkel variant av Somaek. Soju är en alkoholhaltig spritdryck (cirka 14%) som traditionellt är gjord av ris (det finns olika varianter av tillverkare). Ölet som används till drycken är vanligtvis  de populära ölmärkena Hite eller Cass Fresh som båda är används flitigt till soju bomb i Korea.

Hur man gör Soju bomb

Du behöver 1 shotglas och ett vanligt ölglas. 

  1. Fyll ditt vanliga ölglas med öl upp till 70% fyllt.
  2. Fyll ditt shotglas med soju och släpp den i ölen. 
  3. Booom! Det blev en soju bomb.

Njut av en enkel och supergod soju bomb!

Soju bomb trick för att imponera på sällskapet

Cappucino shot

Häll först din soju i det vanliga ölglaset. Öppna flaskan med lättöl. Placera tummen över öppningen och skaka den väl. Ju mer du skakar, desto mer bubblig blir det! Häll direkt i drinken. Detta kallas också för bubbeldusch eller bubbelmassage shot av vissa koreaner.

Taekwondo shot

Ett roligt sätt att njuta av en sojubomb! Häll din öl i ölglaset, balansera ett shotglas med soju stående mellan två ätpinnar. Slå i bordet med knytnäven för att släppa shotglaset i ölglaset. Gör det i en grupp och ta en stor klunk av er soju bomb!

Här visar en duktig bartender hur du gör Soju bomb, Cappucino shot, Taekwondo Shot & Soju tornado.

JA BOSS! Soju bomb

Detta är en variant av taekwondo shot. Istället för att använda näven för att slå i bordet, använder du huvudet! Vanligtvis kommer du att säga något i stil med “Jag ska göra mitt bästa” innan du lätt slår huvudet i bordet för att släppa shotglaset med soju in i ölen. Lite komedi i drickleken.

Här är en rolig video på någon som gör ett Yes Sir! Soju bomb skjuten!

Det är troligt att detta gjordes till ett koreanskt dryckesspel bland anställda som ville imponera på sina chefer. 

Soju tsunami

Häll försiktigt din alkoholkombination så att du är förberedd. Använd ätpinnar eller en sked och knacka lätt på glaset för att få bubblor att brusa. Alternativet är att placera en sked inuti drinken och snurra eller slå hårt i botten av drinken. Bubblor kommer skapas… helt magiskt!

Domino med soju bomb

Häll flera ölglas med öl och balansera en shot av soju ovanpå. Peta ner shotglas med soju och se en domino-effekt skapas. Drick er soju bomb alla tillsammans som en grupp när shotglaset fallit ner i ölglaset! Roligt dominospel med soju bomb.

Soju bomb med servett eller näsduk

Häll din alkoholkombination och täck med en servett eller näsduk. Skaka den kraftigt! Ta av den blöta servetten och drick snabbt!

Soju tornado

Detta är en teknik för att skaka flaskan för att göra virvlar inuti flaskan innan den öppnas. För att göra detta, skaka flaskan i tre riktningar, medurs klockan 12, 6 och 9. Alternativt kan du vända flaskan och snabbt vända den tillbaka och en liten vinkel. Ett häftigt partytrick som uppskattas av alla törstiga soju-älskare!

Bra guide för att lära dig skaka en soju flaska till en tornado. Med andra ord — Soju tornado.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen