Bild av Jelleke Vanooteghem från Unsplash

Vad är Dorayaki? Japansk pannkaka med röda bönor

Japanska godis och konfekt tenderar att ha en söt handhållen kvalitet till dem. Snarare än stora kakor och bakverk ser du ofta godsaker som bara tar några tuggor att sluka. Kända miniatyrsnacks som Taiyaki eller godis gjorda av mochi är typiska representationer av detta, men det finns en populär japansk godis där söthetsfaktorn kommer tillsammans med “sluka-förmåga” för att göra en verkligt njutbar mellanmålsupplevelse.

Jag syftar naturligtvis på den lilla gyllenbruna pannkakan och söta bönsmörgåsen som kallas dorayaki (ど ら 焼 き).

Dorayaki

Dorayaki är en japansk konfekt som består av två pannkaksliknande biffar i miniatyr med söt azukibönpasta, kallad anko, inbäddad inuti. Vi tror alla att vi vet vad en pannkaka är, men den japanska versionen som används i dorayaki är mycket närmare den portugisiska “castella” än den vanliga amerikanska pannkakan eftersom den är sötare och fluffigare än den senare. Det är dock den andra ingrediensen, anko, som gör denna konfekt till en verkligt traditionell japansk godbit.

Anko är gjord av azukibönan, en naturligt söt röd böna som är nödvändig för dussintals japanska sötsaker. Bönorna är oftast kokta och mosade till en slät pasta och sedan blandas med stora mängder socker. Slutresultatet är pasta som utgör kärnsmaken för godsaker så distinkt som Tayaki, manjū, olika mochi-godsaker, glassar och till och med parfettpålägg. När det kommer till dorayakis popularitet kan anko-pastan verkligen anses vara stjärnan i showen.

Hur smakar Dorayaki?

När du först biter i en dorayaki skär dina tänder lätt den mjuka och fluffiga pannkakan, som är snyggt ihopkopplad med små spår av bönpasta på kanterna. Men när du hackar närmare mitten får du mer och mer söt bönsmak som blandas med pannkakans fuktiga konsistens. Sötbönpasta är uppenbarligen söt, men det finns också ett subtilt spår av den naturliga baljväxtsmaken som har en välbekant jordnära smak, vilket ger en tillfredsställande och unik blandning av smaker när du tuggar dorayaki till ljuvliga bitar.

Dorayaki är bra på egen hand, men det går definitivt bra med ett glas mjölk, en japansk yoghurtdryck, kaffe, grönt te, eller ännu bättre, en matcha latte.

Är du nyfiken och vill testa kan du göra sin egna Dorayaki utifrån vårt Dorayaki recept. Du kan även läsa mer om Boba Tea här.

Dorayakis Historia och kultur

Konsumtionen av Dorayaki, eller något liknande, är minst lika gammal som det första kulturutbytet med Japan och Portugal i slutet av 1500-talet då receptet på castellabröd delades, men de kakor vi äter idag skapades först i sin nuvarande form i 1914 av en liten konfektaffär som heter “Usagiya” i Ueno-området i Tokyo, som fortfarande kan besökas idag och sedan dess har skapat en kedja.

Namnet dorayaki är en blandning av det japanska ordet för “gong” (dora) och ordet som betyder “grillad” (yaki), utan tvekan inspirerat av pannkakans brons och runda form som verkligen liknar en liten gong. Intressant nog finns det en folksaga från Heianperioden som involverar krigarmunken Benkei, där han matas med en liten rund kaka som grillades på ytan av en gonggong, vilket trots allt ger hela historien om det gongformade mellanmålet en gammal känsla till det.

Dorayaki är ett typiskt japanskt mellanmål. Varje barn växer upp och lär sig att de är favoritsnacket för den populära Doraemon-karaktären som använder dem som energikälla. Doran i Doraemon står faktiskt för doraneco, vilket betyder “gatakatt”, men de liknande ljuden inspirerade tydligt författarna att lägga till denna godbit till berättelsebågen. Utöver barnens berättelser kan dock dorayaki hittas i alla former, storlekar och fyllningar eftersom godingens popularitet bara har ökat med tiden. Det finns snygga versioner, jätteversioner och allt däremellan. Så om du vill lägga vantarna på några av de bästa dorayaki-varianterna i Japan, är Sakuraco-prenumerationstjänsten definitivt ett bra sätt att gå.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen