Mochi Glass - Mochi Ice Cream - Bobatea.se

Mochi Glass – En perfekt kombination

Mochi Glass baserad på den mjuka Mochi (餅), en traditionell japansk delikatess, bestående av klibbiga riskakor eller risbollar som används både i salta och söta rätter. Denna utsökta skapelse tillverkas vanligen genom att koka “sött ris” (vilket även benämns som Mochi-ris, trots att det i sig inte är sött) tills det blir mjukt och klibbigt. Därefter malas riset till en pasta med en slät och seg konsistens, för att sedan formas till kakor eller block.

Mochi spelar en framträdande roll i olika sammanhang, inklusive i nyårsfirandet där det ofta avnjuts i Ozoni-soppan eller till och med bakas med en härlig glasyr av sojasås för att skapa en balans mellan sött och salt. Intressant nog finns det en kinesisk dessert med liknande drag som går under namnet Tang Yuan. För de som önskar utforska mer om denna rätt, kan man lära sig mer genom att klicka på vårt Tang Yuan Recept.

Vad är Mochi?

Mochi, framställd genom kokt “sött ris,” har en begränsad hållbarhet när det gäller att behålla sin mjukhet och fräschör. För att möjliggöra senare konsumtion kräver den ofta grillning eller uppvärmning. Denna Mochi utnyttjar Mochiko (sött rismjöl) och en generös mängd socker, vilket resulterar i att den förblir mjuk under längre perioder vid rumstemperatur, tack vare den höga sockerhalten. Dess elastiska och formbara natur gör det möjligt att skapa olika desserter efter önskemål. Det är inte ovanligt att se den som ett toppskikt i fryst yoghurtbutiker, vilket faktiskt är Gyuhi (求肥) som är skuret i tunna remsor.

Mochiko, ett pulveriserat sött ris, omvandlas till Mochi genom tillsats av vatten och ångkokning. Det bör inte förväxlas med vanligt rismjöl eller ens glutenöst rismjöl. Vid Mochi-tillverkning är användningen av Mochiko eller söt rismjöl avgörande. Anledningen till detta är att Mochiko under tillagning blir till klibbig Mochi och inte till en mjuk grötliknande konsistens. Att använda Mochiko förenklar också processen jämfört med att använda “sött ris.” En liknande japansk dessertvariant är Dango. För mer information om detta, rekommenderar vi vårt Dango-recept.

Även om Mochi framställd av Mochiko kan verka något mjukare än traditionell Mochi baserad på ris, är det en särskilt lämplig bas för den mjuka varianten. Denna Mochi innehåller en betydande mängd socker och är ganska söt i smaken. Dock kan konsistensen och hållbarheten av Mochi påverkas negativt om för mycket socker tillsätts.

Vid direkt konsumtion av Denna Mochi kan man överväga att minska sockermängden något, även om det inte alltid är rekommenderat. Denna form av Mochi möjliggör en mängd variationer av japanska sötsaker. Nyberedd Sweet Mochi är extremt klibbig, så det är viktigt att använda stärkelse rikligt vid hantering. Möjligheterna är många, såsom att kombinera en Anko-boll (söt röd bönpasta) med Mochi för att skapa Daifuku Mochi,fylla med glass för att skapa Mochi-glass, eller helt enkelt servera den med en lätt Kinako (sojabönsmjöl) beläggning.

Mochi Glass - Mochi

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Ingredienser

Ingredienser för detta recept är enkla nog att hitta i din lokala matbutik eller asiatiska livsmedelsbutik. Mochiko är ofta tillgänglig i vanliga stormarknader (Mochiko kan användas som förtjockningsmedel för matlagning) eller asiatiska butiker. I den här utgåvan av vårt recept har vi ändrat några av stegen för att göra det enklare för dig.

Eftersom att det kan vara svårt att helt lösa upp sockret i en kastrull med Mochi-degen, gjorde vi sockersirap först för att blandas med Mochi istället. Var noga med att tillaga och blanda Mochi-deg och sirap på låg värme utan att bryna. Det är lättare än du kanske tror att göra Japanese Mochi hemma. Detta recept är även perfekt med en Bubble Tea, Läs mer om Boba Tea här.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Mochi Glass Recept

Mochi Glass

Recipe by Boba Tea Sverige
5.0 from 1 vote
Course: DessertCuisine: JapanDifficulty: Medium
Servering

12

st
Förberedelsetid

30

minutes
Tillagningstid

5

minutes
Kalorier

70

kcal
Totaltid

3

hours 

Mochi (餅) utgör en traditionell japansk delikatess, bestående av klibbiga riskakor eller risbollar som används både i salta och söta rätter. Denna utsökta skapelse tillverkas vanligen genom att koka “sött ris” (vilket även benämns som Mochi-ris, trots att det i sig inte är sött) tills det blir mjukt och klibbigt. Därefter malas riset till en pasta med en slät och seg konsistens, för att sedan formas till kakor eller block.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

Köksredskap

Instruktioner

  • Frys dina in glasskulor: Klä en plåt med bakplåtspapper. Arbeta snabbt, använd en glasskopa för att skopa glasskulor och lägg dem på bakplåtspappret. Var noga med att packa glassen tätt när du öser, lämna en platt kant på glassen så att den kommer att sitta platt på din bakplåt. Frys i 1 timme.
  • Göra Mochi degen: Blanda Mochiko och hälften av vattnet i en glas (eller annan värmesäker) skål och blanda väl. Tillsätt lite mer vatten om det är för torrt, 1 msk i taget.
  • Ånga Mochiko-degen (låt degen ligga kvar i skålen) i en ångkokare i 20 minuter.
  • Under tiden, lägg andra hälften av vattnet och socker i en medelstor kastrull, koka tills sockret löst sig för att göra sockersirap.
  • Överför den ångade Mochi i en kastrull och koka på medel låg till låg värme, tillsätt och blanda i sockersirapen. Koka tills sirapen är helt ihopblandad, blanda hela tiden eftersom Mochi blir klibbig. Ta dig tid och var försiktig så att den inte bränns.
  • Ta ut den varma Mochi ur grytan på en plåt rikligt pudrad med majsstärkelse. Forma och skär till cirklar sedan lägg in i kylen i 30 minuter.
  • Fyll degen: Ta ut degen från kylen. Plocka upp en cirkel av deg och borsta försiktigt bort majsstärkelsen från toppen (jag gillar att använda en torr bakelseborste för att göra detta). Arbeta med en kula glass i taget, förvara resten i frysen så att de inte smälter, placera en glasskula i mitten av mochin och tryck försiktigt till degen runt glassen. Nyp ihop kanterna på mochin för att täta den. Placera mochi på en bit plastfolie så att hörnen på torget kommer till mitten och vrid hårt på toppen för att försegla den.
  • Frys in: Placera mochi tillbaka i frysen med den tvinnade plastfolien nedåt. Fortsätt med resterande deg och glass. Frys in mochiglass i minst 1 timme innan du äter. När den är fryst, förvara den, fortfarande inlindad i plastfolien, i en fryssäker påse eller behållare i frysen i upp till 3 månader. Låt degen tina något innan den äts.

Anteckningar

  • Variera glassmakerna: vilken glass eller sorbet som helst fungerar!
  • Byt ut fyllningen: istället för glass kan du fylla mitten med nutella, choklad, nyskurna jordgubbar, jordnötssmör eller traditionell röd bönpasta (anko).

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen