Gurkkimchi - Koreansk Gurksallad

Gurkkimchi – En Fräsch Koreansk Gurksallad

Gurkkimchi är en krispig, uppfriskande koreansk tillbehör. Kombinera detta med alla dina sommarfavoriträtter för en kryddig och smakrik smakkombination.

Sommaren är den perfekta tiden för oss alla att svalka oss med några uppfriskande måltider och snacks. Ungefär den här tiden är när min familj brukar längta efter saker som är svalkande som kalla rätter. I princip vad som helst kyligt och saftigt.

Jag älskar att göra partier av kimchi varannan månad eller så, och dessa oi kimchi har varit en absolut hit varje gång med min familj och mina vänner. Det är kryddigt, umami och otroligt uppfriskande. Jag älskar crunchen i gurkorna, speciellt när den kombineras med grill, eller till och med bara en skål med varmt ris!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Kimchi?

Kimchi är en traditionell koreansk maträtt som består av fermenterade grönsaker, främst kinakål och koreanska rättikor, blandade med olika kryddor. Det är en grundläggande del av koreansk matlagning och är känt för sina unika och kraftfulla smaker. Kimchi har en lång historia i koreansk kultur och serveras ofta som en sidorätt eller som en huvudingrediens i en måltid.

Tillagningen av kimchi innebär att grönsakerna saltas för att dra ut fukt, sedan täcks de med en blandning av kryddor, inklusive röda chilipepparflingor, vitlök, ingefära och ibland fiskssås eller räkpastas. De kryddade grönsakerna packas sedan tätt i en behållare och får jäsa under en tidsperiod, som kan variera från några dagar till flera veckor. Under jäsningen bidrar naturligt förekommande mjölksyrabakterier på grönsakerna till utvecklingen av dess kryddiga och starka smaker.

Det finns otaliga variationer av kimchi, med olika regioner och hushåll som har sina egna unika recept och tillvägagångssätt för att tillaga det. Förutom den traditionella kinakålen används också andra grönsaker som rättikor, gurkor och salladslökar för att göra kimchi.

Kimchi värdesätts inte bara för sin smak utan också för sina potentiella hälsofördelar. Det är rikt på vitaminer, mineraler och nyttiga probiotika på grund av jäsningsprocessen. Som ett resultat har kimchi blivit populärt över hela världen och uppskattas inte bara i Korea utan också av människor som gillar dess karakteristiska smak och potentiella hälsofördelar.

Gurkkimchi

En av de många saker som jag beundrar med det koreanska köket är de breda varianterna av Kimchi som kan göras med olika kryddor och grönsaker. Gurkkimchi, till exempel, kan särskiljas som antingen oi kimchi eller oi sobagi (fylld gurkkimchi).

För det här receptet kommer vi inte att fylla gurkorna, bara slänga dem i kryddpastan.

Gurkkimchi - Kimchi

Instruktioner för gurkKimchi

Skär av ändarna på varje gurka. Dela gurkorna i fjärdedelar på längden och skär dem sedan i 2 tum långa bitar. Överför gurkbitarna till en stor skål. Strö över saltet och blanda för att säkerställa att gurkorna är jämnt täckta med saltet. Låt sitta i minst 30 minuter.

Förbered kimchipastan under tiden. Blanda ihop alla ingredienserna och mixa tills det är slätt.

Efter 30 minuter, häll ut vätskan som gurkorna släpper ut – skölj inte gurkorna. Tillsätt vitlök och kimchipastan. Med rena handskar, blanda ihop alla ingredienser tills pastan har täckt alla grönsakerna jämnt.

Överför gurkkimchi till en lufttät behållare. Du kan servera kimchi direkt, eller låt den stå i rumstemperatur i cirka 15 timmar för att påskynda jäsningsprocessen och överföra till kylen.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Hur länge är gurkKimchi bra för?

Beroende på var du bor, skulle kimchi i rumstemperatur vanligtvis hålla i cirka 1 vecka. Varmare temperaturer hjälper till att påskynda jäsningsprocessen (som leder till en syrligare smak), men det kan också påskynda förstörelsen om det inte övervakas noggrant.

I kylen kan kimchi hålla sig i upp till 2-3 veckor. Jäsningen i kylen går långsammare och kan minska risken för tidig förstörelse.

Jag älskar smaken av färsk kimchi, så jag kyler omedelbart mina partier så fort jag gör dem och jag njuter sakta av den gradvisa smaken av syrlighet när gurkorna jäser med tiden! Andra kanske föredrar att deras kimchi redan är sur, så du kan välja att låta den sitta i ett par timmar i rumstemperatur och sedan flytta den till kylen för att förlänga hållbarheten.

Letar du efter mer goda tillbehör? Här är ett par som du kanske gillar:

Kinesiska stekta jordnötter
Vitlöks edamame
Kinesisk gurksallad

Gurkkimchi Recept

Gurkkimchi

Recipe by Boba Tea Sverige
4.8 from 4 votes
Course: FörrättCuisine: KoreaDifficulty: Enkel
Antal

8

serveringar
Förberedelsetid

30

minutes
Tillagningstid

30

minutes
Kalorier

49

kcal
Totaltid

1

hour 

Gurkkimchi är ett av flera sätt att föra kimchi på. Den är krispig, uppfriskande och en av de mest populära koreanska tillbehören. Kombinera detta med alla dina sommarfavoriträtter för en kryddig och smakrik smakkombination.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

 • 680 g Gurka, små gurka

 • 1 msk Salt

 • 30 g Kinesisk gräslök/gräslök

 • Sesamfrön (Valfritt)

 • Kimchipastan
 • 3 msk Gochugaru (Chiliflakes)

 • 1 msk Fisksås

 • 1 msk Äpple riven

 • 1 msk Lök riven

 • 2 tsk Vitlök mald

 • 2 tsk Socker

 • 1 tsk Ingefära mald

Köksredskap

Instruktioner

 • Skär av ändarna på varje gurka. Dela gurkorna i fjärdedelar på längden och skär dem sedan i 2 tum långa bitar. Överför gurkbitarna till en stor skål. Strö över havssaltet och blanda för att säkerställa att gurkorna är jämnt täckta med saltet. Låt sitta i minst 30 minuter.
 • Förbered kimchipastan under tiden. Blanda ihop alla ingredienserna och mixa tills det är slätt.
 • Efter 30 minuter, häll ut vätskan som gurkorna släpper ut – skölj inte gurkorna. Tillsätt vitlök och kimchipastan. Med rena handskar, blanda ihop alla ingredienser tills pastan har täckt alla grönsakerna jämnt.
 • Överför gurkkimchi till en lufttät behållare. Du kan servera kimchi direkt, eller låt den stå i rumstemperatur i cirka 15 timmar för att påskynda jäsningsprocessen och överföra till kylen.
 • Servera gärna med lite fräsch salladslök och sesamfrön på toppen.

Anteckningar

 • Du kan bevara den i kylen i upp till 2-3 veckor. Jäsningen i kylen går långsammare och kan minska risken för tidig förstörelse.
 • Du kan använda detta recept för andra grönsaker också.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen